niedziela, 1 września 2013

Domowe mini hamburgery i rozwiązanie konkursu



Jeśli hamburgery to tylko domowe!
A najlepiej takie w wersji mini. W sam raz na dwa, trzy kęsy.


Domowe mini hamburgery
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon) 
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire 
  • sól, pieprz, kolendra, chilli
  • sałata
  • pomidory
  • ogórek 
  • cebula czerwona
  • ser żółty w plastrach
  • patyczki do szaszłyków  (krótkie) 
  • olej lub oliwa

Bułeczki hamburgerowe
przepis z Kwestii Smaku z moimi zmianami 

Z podanych proporcji wychodzi około 30 bułeczek o średnicy 6-7 cm.
• 9 g suchych drożdży instant
• 425 g lekko ciepłego mleka
• 794 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki  soli
• 5 i 1/2 łyżki cukru
• 6 łyżek oleju roślinnego
• 1 jajko

ponadto
• oliwa z oliwek i roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
• sezam do posypania



Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 1/2 łyżki cukru. Odstawiamy na 5 minut. 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, masło lub olej oraz jajko. Mieszamy łyżką, wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy przez 2 minuty łyżką. 
Wyrabiamy  na stolnicy, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i plastyczne. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do natłuszczonej olejem lub oliwą miski, przykrywamy dokładnie folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc (maksymalnie na 4 dni).
W dniu pieczenia wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy kawałki ciasta o wadze około 45 gram. Każdy kawałek ciasta ugniatamy w dłoniach przez około pół minuty, aż się ociepli, będzie gładki i miękki. Formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną). Smarujemy oliwą lub olejem aby nie obeschły i przykrywamy folią spożywczą, Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. 
Pieczemy w piekarnika nagrzanym do 205 stopni przez około 14 minut, aż się zarumienią.

Sałatkę myjemy, suszymy. 
Pomidora, ogórka i cebulę kroimy na plasterki. 
Mięso mielone doprawiamy sosem Worcestershire, musztardą, kolendrą, chilli, solą i pieprzem. Ugniatamy chwilę z odrobiną zimnej wody, a następnie formujemy płaskie kotlety. Smażymy na oleju lub oliwie do zarumienienia. Bułeczki przecinamy na pół i podgrzewamy chwilę na rozgrzanej patelni grillowej.
Na płaskiej części bułki kładziemy kolejno sałatę, kotlet, polewamy ketchupem, dalej kładziemy ser, pomidor, cebulę i ogórek. Kładziemy wierzch bułki, dociskamy i przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków. 
Od razu podajemy.

Smacznego :) 



Dziękuję wszystkim za udział w konkursie!
Przyznaję, że czytając Wasze historyjki miałam niezły ubaw :)
Trzeba przyznać,  że w kuchni dzieją się niesamowite rzeczy.

Poniżej lista biorących udział w konkursie, według kolejności umieszczania komentarza/wysłania maila.

1. Karmel 24 sierpnia 2013 20:25
2. Książkozaur 24 sierpnia 2013 20:41
3. Paulina Urbańczyk 24 sierpnia 2013 22:29
4. Marzena 25 sierpnia 2013 00:58
5. Ola 25 sierpnia 2013 07:55
6. Osia 26 sierpnia 2013 11:14
7. asia388 <asia388@op.pl>26 sierpnia 2013 12:19
8. k w 26 sierpnia 2013 13:11
9. Martyna 28 sierpnia 2013 22:29
10. Marzena Strawa 29 sierpnia 2013 17:08
11. agf 30 sierpnia 2013 14:09
12. Wiewióra 30 sierpnia 2013 14:13
13. ALICJA MAŚLARZ 30 sierpnia 2013 18:23
14. Nemi 30 sierpnia 2013 19:41
15. Ewa fryzzio@gmail.com 31 sierpnia 23:27




Maszyna losująca wybrała 5.
Ola, książka wędruje do Ciebie. Gratuluję!
Proszę podaj mi adres do wysyłki w mailu.

Printfriendly

Print Friendly and PDF