Apetyczne i niezawodne połączenie wyrazistego smaku sera gorgonzoli i delikatnej słodyczy gruszek.
Tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, a poza tym jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu - polecam!
Tarta z gruszkami i gorgonzolą
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 średnio twarde gruszki
- 150 g sera gorgonzola
- 100 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- sól, pieprz
Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Na cieście ułożyć spiralnie plasterki gruszek i posypać pokrojoną w kostkę gorgonzolą. Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą i pieprzem i wylać na ciasto z gruszkami i serem. Piec w 180ºC przez około 30-35 minut, aż masa zastygnie a tarta się zarumieni.
Smacznego :)