piątek, 11 października 2013

Tarta z gruszkami i gorgonzolą



Apetyczne i niezawodne połączenie wyrazistego smaku sera gorgonzoli i delikatnej słodyczy gruszek.
Tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, a poza tym jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu - polecam!



Tarta z gruszkami i gorgonzolą

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 3 średnio twarde gruszki 
  • 150 g sera gorgonzola
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 jajka 
  • sól, pieprz
Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar ciasta obciąć nożem.
Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Na cieście ułożyć spiralnie plasterki gruszek i posypać pokrojoną w kostkę gorgonzolą. Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą i pieprzem i wylać na ciasto z gruszkami i serem. Piec w 180ºC przez około 30-35 minut, aż masa zastygnie a tarta się zarumieni.

Smacznego :)




Printfriendly

Print Friendly and PDF