środa, 2 października 2013

Tarta ze śliwkami i bezą




Jeśli miałabym wybrać najlepsze ciasto, które upiekłam w ostatnim czasie, to byłaby to właśnie ta tarta.
Połączenie kruchego ciasta, kwaśnych śliwek i słodkiej bezy to jest coś, co łakomczuchy lubią najbardziej :)
Sezon na śliwki wciąż trwa, więc zachęcam do pieczenia!






Tarta ze śliwkami i bezą

Ciasto

  • 200 g mąki 
  • 100 g masła 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko

Nadzienie 

  • 600 g śliwek 
  • 1 łyżka słodkiego kakao (np. Puchatek)

Beza

  • 3 białka 
  • 160 g drobnego cukru do wypieków 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej



Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy jajko i cukier puder, wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.

W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki.

Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem.
Na tartę wykładamy śliwki i posypujemy słodkim kakao.
Tartę pieczemy w 180 ºC przez 20 minut.

W czasie pieczenia ciasta ubijamy na sztywno pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy cukier po jednej łyżce (cały czas ubijając), a następnie mąkę ziemniaczaną i ubijamy białka jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Wykładamy białka na podpieczonej tarcie i pieczemy jeszcze około 25 minut, aż beza lekko się zarumieni.

Kroimy po całkowitym przestudzeniu.

Smacznego :)




Printfriendly

Print Friendly and PDF