czwartek, 31 października 2013

Tort czekoladowo-wiśniowy




Obiecałam sobie, że następny wpis na blogu nie będzie słodki.
I co robię? Proponuje wam tort czekoladowo-wiśniowy :)
Na usprawiedliwienie powiem, że tort wyszedł przepyszny, nie jest zbyt słodki, o idealnie wyważonym smaku.
Mocno czekoladowy smak przełamany jest kwaśną wiśnią i podkręcony nasączeniem z wiśniówki.







Tort czekoladowo-wiśniowy


Biszkopt kakaowy
z przepisu Wielkie żarcie
  • 8 jaj
  • 150 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodać cukier i cukier waniliowy. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką.

Mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wysmarować margaryną lub masłem i posypać mąką. Nie smarować brzegów tortownicy.

Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Od razu po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuścić na ziemię z około 30 cm wysokości, tak aby upadł płasko na podłogę. To sprawi, że biszkopt nie opadnie i bez problemów przekroimy go na 3 placki.


Krem ganache
  • 600 ml kremówki (30% lub 36%)
  • 600 g czekolady gorzkiej lub deserowej

Czekoladę posiekać na drobne kawałki i włożyć do naczynia.

Śmietankę przelać do rondelka, podgrzewać na małym ogniu doprowadzając do wrzenia. Czekoladę zalać gorącą śmietanką i zostawić w spokoju na kilka minut. Kiedy czekolada zmięknie, wymieszać na gładką masę. Wystudzoną masę schłodzić w lodówce, a następnie ubić mikserem na puszystą masę. Jeśli będzie zbyt rzadka można ją jeszcze schłodzić.

Nasączenie
  • 100 ml wiśniówki lub likieru wiśniowego (w wersji dla dzieci pominąć i użyć tylko soku z wiśni)
  • 100 ml soku z wiśni
Dodatkowo
  • wiśnie ( poza sezonem można użyć wiśni mrożonych lub z kompotu) 
  • słoik konfitury wiśniowej (ok.450 g)

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy blat nasączyć, posmarować konfiturą, ułożyć wiśnie i pokryć kremem ganache. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy.
Swój tort udekorowałam startą gorzką czekoladą i białą czekoladą.

Schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.

Smacznego!



Printfriendly

Print Friendly and PDF