I co robię? Proponuje wam tort czekoladowo-wiśniowy :)
Na usprawiedliwienie powiem, że tort wyszedł przepyszny, nie jest zbyt słodki, o idealnie wyważonym smaku.
Mocno czekoladowy smak przełamany jest kwaśną wiśnią i podkręcony nasączeniem z wiśniówki.
Tort czekoladowo-wiśniowy
Biszkopt kakaowy
z przepisu Wielkie żarcie- 8 jaj
- 150 g mąki
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżki kakao
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wysmarować margaryną lub masłem i posypać mąką. Nie smarować brzegów tortownicy.
Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Od razu po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuścić na ziemię z około 30 cm wysokości, tak aby upadł płasko na podłogę. To sprawi, że biszkopt nie opadnie i bez problemów przekroimy go na 3 placki.
Krem ganache
Czekoladę posiekać na drobne kawałki i włożyć do naczynia.
Śmietankę przelać do rondelka, podgrzewać na małym ogniu doprowadzając do wrzenia. Czekoladę zalać gorącą śmietanką i zostawić w spokoju na kilka minut. Kiedy czekolada zmięknie, wymieszać na gładką masę. Wystudzoną masę schłodzić w lodówce, a następnie ubić mikserem na puszystą masę. Jeśli będzie zbyt rzadka można ją jeszcze schłodzić.
Nasączenie
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy blat nasączyć, posmarować konfiturą, ułożyć wiśnie i pokryć kremem ganache. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy.
Krem ganache
- 600 ml kremówki (30% lub 36%)
- 600 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Czekoladę posiekać na drobne kawałki i włożyć do naczynia.
Śmietankę przelać do rondelka, podgrzewać na małym ogniu doprowadzając do wrzenia. Czekoladę zalać gorącą śmietanką i zostawić w spokoju na kilka minut. Kiedy czekolada zmięknie, wymieszać na gładką masę. Wystudzoną masę schłodzić w lodówce, a następnie ubić mikserem na puszystą masę. Jeśli będzie zbyt rzadka można ją jeszcze schłodzić.
Nasączenie
- 100 ml wiśniówki lub likieru wiśniowego (w wersji dla dzieci pominąć i użyć tylko soku z wiśni)
- 100 ml soku z wiśni
- wiśnie ( poza sezonem można użyć wiśni mrożonych lub z kompotu)
- słoik konfitury wiśniowej (ok.450 g)
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy blat nasączyć, posmarować konfiturą, ułożyć wiśnie i pokryć kremem ganache. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy.