niedziela, 3 listopada 2013

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i krewetkami



Muszę to napisać (choć może zabrzmi to nieskromnie:)  - to najlepsza zupa dyniowa jaką jadłam!
Sama w sobie zupa dyniowa jest bardzo pyszna, a jeśli do tego dodamy mleczko kokosowe, imbir, curry i krewetki to mamy prawdziwą eksplozję smaku.
Mogłabym ją jeść i jeść, bez końca :) 





Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i krewetkami 

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 2 szklanki rosołu
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • przyprawy: curry, imbir, chilli, sól, pieprz
  • oliwa lub olej


dodatkowo
  • krewetki, najlepiej tygrysie, w ilości 3-4 sztuki na osobę, bądź też koktajlowe (tych potrzeba dużo więcej, ok. jednej garść na osobę)
  • płatki kokosowe (naprawdę warto, podkręcają smak zupy!) 

Cebulę, 2 ząbki czosnku  i paprykę chilli drobno posiekać i podsmażyć na oliwie lub oleju. 
W garnku podgrzać rosół, dodać purre z dyni i chwilę razem gotować. Następnie dodać podsmażoną cebulę, czosnek i chilii. Doprawić solą, pieprzem, imbirem i curry i gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec wlać mleczko kokosowe i pogrzać zupę. 
Krewetki wymieszać z chilli, solą i posiekanym ząbkiem czosnku i podsmażyć przez kilka minut na oliwie lub oleju. 
Płatki kokosowe  uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Zupę podawać z porcją krewetek, posypaną płatkami kokosowymi. 

Smacznego!  


Printfriendly

Print Friendly and PDF