niedziela, 29 grudnia 2013

Gołąbki siekane (bez zawijania)


Przyznaję, że tradycyjne gołąbki owinięte liściem kapusty w ogóle mnie nie kręcą... 
Te siekane, zwane także hiszpańskimi lub leniwymi,  to zupełnie coś innego  :)  
Najpierw zarumienione na złoto na patelni, a potem podduszone w sosie pomidorowym, są dużo szybsze w wykonaniu od tych zawijanych i smaczniejsze - uwielbiam ten smak! 

Gołąbki siekane

  • 2 szklanki ryżu
  • 1 kg kapusty
  • 600 g mięsa mielonego
  • 4 jajka
  • 2 małe cebule
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz
sos pomidorowy
  • ok. 0,5-1 litr bulionu  (w zależności od tego czy lubimy dużo sosu) 
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 150-200 g)   

Ryż ugotować na sypko. Kapustę drobno poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na około godzinę aby puściła sok. 

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Z kapusty odcisnąć sok, dodać mięso mielone, ryż, cebulę i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 
Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem i przelać do dużego naczynia żaroodpornego lub głębokiej blachy od piekarnika. Gołąbki ułożyć w naczyniu, przykryć (w przypadku blachy folią aluminiową) i dusić przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. 

Smacznego :) 




Printfriendly

Print Friendly and PDF