Przyznaję, że tradycyjne gołąbki owinięte liściem kapusty w ogóle mnie nie kręcą...
Te siekane, zwane także hiszpańskimi lub leniwymi, to zupełnie coś innego :)
Najpierw zarumienione na złoto na patelni, a potem podduszone w sosie pomidorowym, są dużo szybsze w wykonaniu od tych zawijanych i smaczniejsze - uwielbiam ten smak!
Gołąbki siekane
- 2 szklanki ryżu
- 1 kg kapusty
- 600 g mięsa mielonego
- 4 jajka
- 2 małe cebule
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
- ok. 0,5-1 litr bulionu (w zależności od tego czy lubimy dużo sosu)
- słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 150-200 g)
Ryż ugotować na sypko. Kapustę drobno poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na około godzinę aby puściła sok.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Z kapusty odcisnąć sok, dodać mięso mielone, ryż, cebulę i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem i przelać do dużego naczynia żaroodpornego lub głębokiej blachy od piekarnika. Gołąbki ułożyć w naczyniu, przykryć (w przypadku blachy folią aluminiową) i dusić przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
Smacznego :)