poniedziałek, 27 stycznia 2014

Oponki serowe



Rewelacyjny przepis na oponki z serem białym.
Oponki wychodzą bardzo smaczne, lekkie i puchate. Byłam zaskoczona jak łatwo się je robi!
Zrobiłam z połowy składników - wyszło mi około 20 oponek.
Oczywiście najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, pospane cukrem pudrem.


Oponki serowe


Składniki:
  • 500 g sera półtłustego 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 4 żółtka 
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka octu, spirytusu lub rumu 
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia
  • mały kieliszek spirytusu (dodajemy do zimnego oleju) 
  • cukier puder do posypania 



Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać przeciśnięty przez praskę ser, cukry, żółtka, ocet (spirytus lub rum), sodę oczyszczoną i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Stolnicę lub blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawać w cieście duże kółka, a w środku wykrawać dziurkę kieliszkiem (lub nakrętką). Kulki powstałe po wycięciu zagnieść ponownie lub po prostu usmażyć - wyjdą małe pączusie.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) na złoty kolor. Usmażone oponki kładziemy na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Źródło przepisu: Wielkie żarcie




Printfriendly

Print Friendly and PDF