Tarta ze szparagami i szynką parmeńską
- 250 g mąki pszennej
 - 125 g masła
 - 1 żółtko
 - 1 niepełna łyżeczka śmietany 18%
 - szczypta soli
 
- pęczek zielonych szparagów
 - 200 g śmietany 18%
 - 2 jajka
 - 150 g ulubionego sera lub mieszanki serów (np. parmezan, mozzarella, ser żółty)
 - 100 g szynki parmeńskiej w plasterkach
 - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 
Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki (wyginamy je i same ułamią się w odpowiednim miejscu). Gotujemy w osolonej wodzie, około 5 minut. W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, dodajemy starty ser, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy rozwałkowanym ciastem na dno i boki formy do tarty (o średnicy ok. 24 cm). Nadmiar ciasta przycinamy. Ja zazwyczaj nie bawię się w rozwałkowywanie ciasta, tylko kroję je na plasterki, wyklejam nimi wnętrze formy i ugniatam, aby wyrównać grubość. Nakłuwamy tartę widelcem. Podpiekamy ciasto przez przez 12-14 minut (aż się lekko zarumieni).
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy rozwałkowanym ciastem na dno i boki formy do tarty (o średnicy ok. 24 cm). Nadmiar ciasta przycinamy. Ja zazwyczaj nie bawię się w rozwałkowywanie ciasta, tylko kroję je na plasterki, wyklejam nimi wnętrze formy i ugniatam, aby wyrównać grubość. Nakłuwamy tartę widelcem. Podpiekamy ciasto przez przez 12-14 minut (aż się lekko zarumieni).




