sobota, 28 marca 2015

Domowy zakwas na żurek





Jaki jest najlepszy wielkanocny żurek? Oczywiście przyrządzony na domowym zakwasie z mąki żytniej. Przepis jest banalnie prosty, a lista składników składa się zaledwie z 5 pozycji,  więc gorąco zachęcam Was do przygotowania zakwasu w domu.  



Domowy zakwas na żurek

  • 1 litr przegotowanej  letniej wody
  • 200 g mąki żytniej razowej - typ 2000 
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego

Duży słój lub naczynie kamionkowe dokładnie umyj i wyparz wrzątkiem. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj obrany i pokrojony w plastry czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą lub ściereczką (do zakwasu powinno dochodzić powietrze) i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. Zamieszaj od czasu do czasu. Gotowy zakwas wydziela kwaskowy zapach i ma zdecydowany, kwaśny smak.   
Zakwas wykorzystaj od razu do przyrządzenia żurku lub przelej do butelki szklanej i przechowuj w lodówce. 





Printfriendly

Print Friendly and PDF