Jaki jest najlepszy wielkanocny żurek? Oczywiście przyrządzony na domowym zakwasie z mąki żytniej. Przepis jest banalnie prosty, a lista składników składa się zaledwie z 5 pozycji, więc gorąco zachęcam Was do przygotowania zakwasu w domu.
Domowy zakwas na żurek
- 1 litr przegotowanej letniej wody
- 200 g mąki żytniej razowej - typ 2000
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
Duży słój lub naczynie kamionkowe dokładnie umyj i wyparz wrzątkiem. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj obrany i pokrojony w plastry czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą lub ściereczką (do zakwasu powinno dochodzić powietrze) i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. Zamieszaj od czasu do czasu. Gotowy zakwas wydziela kwaskowy zapach i ma zdecydowany, kwaśny smak.
Zakwas wykorzystaj od razu do przyrządzenia żurku lub przelej do butelki szklanej i przechowuj w lodówce.