Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 białe (surowe) kiełbasy
- 4 ziela angielskie
- 200 g wędzonego boczku
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 litry wody
- ok. 500 ml zakwasu żytniego - żuru
- jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
- do podania: szczypiorek lub pietruszka
Jajka ugotuj na twardo i pokrój na połówki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj razem przesz chwilę.
Do garnka przełóż obraną i umytą włoszczyznę: marchew, pietruszkę i selera. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i ziarnka pieprzu oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zalej wodą (około 3 litrów) i gotuj razem, aż warzywa będą miękkie.
Do wywaru warzywnego dodaj kiełbasę oraz boczek i gotuj razem około 20 minut (kiełbasę możesz wcześniej ponakłuwać wykałaczką, aby nie pękła podczas gotowania). Kiełbasę i boczek wyjmij na talerz. Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki, a boczek pokrój w kostkę.
Przecedź wywar i przelej z powrotem do garnka. Do wywaru wlewaj żur, aż osiągniesz pożądaną kwaśność. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie zagotuj.
Na każdym talerzu połóż połówki jajek, kiełbasę i boczek. Zalej gorącym żurkiem. Posyp posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką.