Pasty z wędzonej makreli nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Jest pyszna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Mój ulubiony dodatek do świeżego pieczywa lub grzanek.

Pasta z wędzonej makreli
- 1 wędzona makrela (około 250 g)
- ½ małej cebuli
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- do podania: posiekany koperek (lub szczypiorek)
Makrelę obierz ze skóry i usuń ości. Cebulę i ogórka pokrój w drobną kosteczkę. Makrelę rozdrobnij widelcem lub jeszcze lepiej palcami (sprawdzając czy nie zostały jakieś ości). Do miski przełóż makrelę, pokrojoną cebulę i ogórka, majonez i musztardę. Dopraw solą (ostrożnie! makrela jest słona) i pieprzem, wymieszaj. Pastą smaruj pieczywo, posyp posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.