poniedziałek, 2 marca 2015

Pasta z wędzonej makreli



Pasty z wędzonej makreli nie trzeba chyba nikomu przedstawiać.  Jest pyszna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Mój ulubiony dodatek do świeżego pieczywa lub grzanek.





Pasta z wędzonej makreli 

  • 1 wędzona makrela (około 250 g)
  • ½ małej cebuli
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz 
  • do podania: posiekany koperek (lub szczypiorek) 

Makrelę obierz ze skóry i usuń ości. Cebulę i ogórka pokrój w drobną kosteczkę. Makrelę rozdrobnij widelcem lub jeszcze lepiej palcami (sprawdzając czy nie zostały jakieś ości). Do miski przełóż makrelę, pokrojoną cebulę i ogórka, majonez i musztardę. Dopraw solą (ostrożnie! makrela jest słona) i pieprzem, wymieszaj. Pastą smaruj pieczywo, posyp posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.




Printfriendly

Print Friendly and PDF