poniedziałek, 11 maja 2015

Placuszki bananowe bezglutenowe i bezcukrowe



Dziś propozycja śniadaniowa na pyszne i słodkie naturalną słodyczą placuszki bananowe. 
Przepis jest banalnie prosty, a placuszki smakują wyśmienicie, szczególnie z masłem orzechowym lub świeżymi owocami.

Jak co roku o tej porze w moim żywieniu zachodzą pewne zmiany :) Zbliżające się lato mobilizuje mnie do pracy nad własnymi cielesnymi niedoskonałościami. W związku z tym ostrzegam, że w najbliższym czasie możecie się spodziewać zwiększonej dawki zdrowych przepisów :) Zdrowych co nie znaczy, że nudnych czy niesmacznych, bo z każdym dniem przekonuje się zbilansowana dieta może być bardzo apetyczna i urozmaicona.


Placuszki bananowe (bez glutenu i bez cukru) 


  • 2 duże dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • szczypta cynamonu
  • tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, olej kokosowy)

Do miski przełóż jajka i pokrojone na kawałki banany. Przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków rozgnieć banany z jajkiem na w miarę jednolitą masę. Dodaj mąkę ryżowa, proszek do pieczenia, jogurt, cynamon i wymieszaj.  Placuszki smaż na rozgrzanej patelni cienko wysmarowanej tłuszczem z obu stron na złocisty kolor.







Printfriendly

Print Friendly and PDF