Dziś propozycja śniadaniowa na pyszne i słodkie naturalną słodyczą placuszki bananowe.
Przepis jest banalnie prosty, a placuszki smakują wyśmienicie, szczególnie z masłem orzechowym lub świeżymi owocami.
Jak co roku o tej porze w moim żywieniu zachodzą pewne zmiany :) Zbliżające się lato mobilizuje mnie do pracy nad własnymi cielesnymi niedoskonałościami. W związku z tym ostrzegam, że w najbliższym czasie możecie się spodziewać zwiększonej dawki zdrowych przepisów :) Zdrowych co nie znaczy, że nudnych czy niesmacznych, bo z każdym dniem przekonuje się zbilansowana dieta może być bardzo apetyczna i urozmaicona.
Placuszki bananowe (bez glutenu i bez cukru)
- 2 duże dojrzałe banany
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
- szczypta cynamonu
- tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, olej kokosowy)
Do miski przełóż jajka i pokrojone na kawałki banany. Przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków rozgnieć banany z jajkiem na w miarę jednolitą masę. Dodaj mąkę ryżowa, proszek do pieczenia, jogurt, cynamon i wymieszaj. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni cienko wysmarowanej tłuszczem z obu stron na złocisty kolor.