sobota, 23 maja 2015

Brownie z batatów i daktyli (bezcukrowe i bezglutenowe)





Nie sądziłam się, że ciasto bez grama cukru może mnie tak zachwycić :) 
A to wszystko za sprawą batatów i daktyli, które dostarczają naturalnej słodyczy. Jeśli wezmę pod uwagę posmak kokosowy, który uwielbiam oraz fakt, że od dwóch miesięcy jest na detoksie cukrowym, to śmiało mogę powiedzieć, że to najsmaczniejsze ciasto jakie jadłam :)

 


Brownie z batatów i daktyli

bez glutenu i bez cukru, zgodne z dietą paleo

  • 500 g upieczonych batatów (słodkich ziemniaków)
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej 
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • do posypania: gorzkie kakao lub wiórki kokosowe 

Bataty w skórce upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (zajmie to około 35 minut). Zostaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skórki, odważ 500 g i pokrój na mniejsze kawałki. Bataty możesz upiec dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. 

Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw na 15 minut. Odcedź i przełóż do malaksera. Razem z batatami zmiksuj na gładką masę. Olej rozpuść na małym ogniu i zostaw do wystudzenia. 

Do batatów i daktyli, dodaj olej, kakao, sól, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną i zmiksuj. Na koniec dodaj jajka i zmiksuj tylko do połączenia się składników.

Niewielką blaszkę do pieczenia o wymiarach ok. 24 cm x 28 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do formy, wyrównaj powierzchnie. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez ok. 35 min. Zostaw do przestudzenia. Przed podaniem oprósz kakao lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego :) 





Printfriendly

Print Friendly and PDF