Takie ciacha dobrze mieć pod ręką, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. W tym wypadku mamy tu tylko naturalną słodycz z bananów i daktyli.
Dietetyczne ciasteczka możecie spakować dzieciom do szkoły na drugie śniadanie – to smaczna przekąska pełna błonnika, zdrowych węglowodanów, witamin i minerałów.
U mnie sprawdziły się podczas wielogodzinnych wędrówek górskich – dodają energii i długo zachowują świeżość. Jeśli nie tolerujecie glutenu można użyć płatków owsianych bezglutenowych.
Ciastka owsiane z daktylami, suszonymi śliwkami i bananami
(bez cukru i bez mąki)- 1 szklanka suszonych daktyli
- 2 szklanki płatków owsianych (można wymieszać je z płatki żytnimi lub orkiszowymi)
- 1/3 szklanki dowolnych orzechów (np. włoskie, laskowe, nerkowca, migdały)
- 2 dojrzałe banany
- ½ szklanki suszonych śliwek
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 jajka
Do miski blendera przełóż orzechy i wstępnie zmiksuj. Dodaj odsączone z wody daktyle oraz śliwki, zmiksuj. Następnie dodaj pozostałe składniki – banany, kakao, jajka i ponownie zmiksuj. Masa powinna być w miarę jednolita z drobnymi grudkami.
Masę przełóż do miski, dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 15 minut, aby płatki lekko zmiękły i napęczniały.