środa, 17 czerwca 2015

Ciasteczka owsiane (bez cukru i bez mąki)


Jestem coraz bardziej zachwycona bezcukrową i zdrową kuchnią :) Ciastka owsiane z daktylami, śliwkami i bananami to kolejny hit, który wejdzie na stałe do mojego menu. 
Takie ciacha dobrze mieć pod ręką, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. W tym wypadku mamy tu tylko naturalną słodycz z bananów i daktyli.


Dietetyczne ciasteczka możecie spakować dzieciom do szkoły na drugie śniadanie – to smaczna przekąska pełna błonnika, zdrowych węglowodanów, witamin i minerałów. 
U mnie sprawdziły się podczas wielogodzinnych wędrówek górskich – dodają energii i długo zachowują świeżość. Jeśli nie tolerujecie glutenu można użyć płatków owsianych bezglutenowych. 

Ciastka owsiane z daktylami, suszonymi śliwkami i bananami

(bez cukru i bez mąki)


  • 1 szklanka suszonych daktyli 
  • 2 szklanki płatków owsianych (można wymieszać je z płatki żytnimi lub orkiszowymi) 
  • 1/3 szklanki dowolnych orzechów (np. włoskie, laskowe, nerkowca, migdały)
  • 2 dojrzałe banany
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • 2 łyżki gorzkiego kakao 
  • 2 jajka

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 minut, aby zmiękły. 

Do miski blendera przełóż orzechy i wstępnie zmiksuj. Dodaj odsączone z wody daktyle oraz śliwki, zmiksuj. Następnie dodaj pozostałe składniki – banany, kakao, jajka i ponownie zmiksuj. Masa powinna być w miarę jednolita z drobnymi grudkami. 

Masę przełóż do miski, dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 15 minut, aby płatki lekko zmiękły i napęczniały. 

Z masy formuj w dłoniach kulki, a następnie każdą z nich rozpłaszcz nadając kształt ciastka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno wyjść około 16 ciasteczek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut.


Printfriendly

Print Friendly and PDF