
Dlaczego te trufle są takie zdrowe? Bo robi się je z samych wartościowych produktów. Daktyle zawierają witaminy PP, B1, B2 i A, a także żelazo, fosfor, magnez i potas. Są bogate cukry proste i dlatego są doskonałym źródłem energii przed i po treningu. Jako ciekawostkę dodam, że w krajach arabskich uważane są za afrodyzjak :) Śliwki natomiast zawierają witaminy A, C i E, żelazo i fosfor. Dzięki dużej ilości błonnika regulują pracę przewodu pokarmowego. Pektyny (rodzaj błonnika), łączą się z kwasami organicznymi i usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Dodatkowo kakao i orzechy, same plusy :)

Trufle daktylowo-śliwkowe (bez cukru i tłuszczu)
z podanych składników wychodzi około 20-22 trufli
Z masy formuj niewielkie kulki. Ponieważ masa będzie kleista, co jakiś czas umyj i delikatnie zwilż dłonie. Trufle obtaczaj w kakao. Jeśli chcesz, aby były bardziej słodkie, zamiast w kakao, obtocz je w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach. Gotowe trufle przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce.
- 200 g mieszanki dowolnych orzechów (np. laskowych, włoskich, nerkowca, migdałów)
- 100 g daktyli
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka kakao
- dodatkowo – kakao do obtoczenia trufli
Daktyle zalej ciepłą wodą i zostaw na noc, aby zmiękły. Na
drugi dzień odsącz z nadmiaru wody.
Orzechy zmiel drobno w blenderze. Dodaj daktyle, śliwki,
kakao i wszystko zmiksuj na jednolitą kleistą masę.
Z masy formuj niewielkie kulki. Ponieważ masa będzie kleista, co jakiś czas umyj i delikatnie zwilż dłonie. Trufle obtaczaj w kakao. Jeśli chcesz, aby były bardziej słodkie, zamiast w kakao, obtocz je w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach. Gotowe trufle przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce.



