poniedziałek, 7 grudnia 2015

Trufle z daktyli, śliwek i orzechów /bezcukrowe/



Trufle z daktyli, śliwek i orzechów - pyszne, zdrowe i słodkie, choć bez dodatku cukru. Uwierzcie mi, niewiele z nimi roboty. Takie własnoręcznie wykonane słodkości to oryginalny pomysł na świąteczny prezent.


Dlaczego te trufle są takie zdrowe? Bo robi się je z samych wartościowych produktów. Daktyle zawierają witaminy PP, B1, B2 i A, a także żelazo, fosfor, magnez i potas. Są bogate cukry proste i dlatego są doskonałym źródłem energii przed i po treningu. Jako ciekawostkę dodam, że w krajach arabskich uważane są za afrodyzjak :)  Śliwki natomiast zawierają witaminy A, C i E, żelazo i fosfor. Dzięki dużej ilości błonnika regulują pracę przewodu pokarmowego. Pektyny (rodzaj błonnika), łączą się z kwasami organicznymi i usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Dodatkowo kakao i orzechy, same plusy :)




Trufle daktylowo-śliwkowe (bez cukru i tłuszczu)

z podanych składników wychodzi około 20-22 trufli

  • 200 g mieszanki dowolnych orzechów (np. laskowych, włoskich, nerkowca, migdałów)
  • 100 g daktyli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka kakao
  • dodatkowo – kakao do obtoczenia trufli

Daktyle zalej ciepłą wodą i zostaw na noc, aby zmiękły. Na drugi dzień odsącz z nadmiaru wody.
Orzechy zmiel drobno w blenderze. Dodaj daktyle, śliwki, kakao i wszystko zmiksuj na jednolitą kleistą masę.

Z masy formuj niewielkie kulki. Ponieważ masa będzie kleista, co jakiś czas umyj i delikatnie zwilż dłonie. Trufle obtaczaj w kakao. Jeśli chcesz, aby były bardziej słodkie, zamiast w kakao, obtocz je w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach. Gotowe trufle przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce.
















Printfriendly

Print Friendly and PDF