Mięciutki, puszysty, pachnący masełkiem czosnkowym. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepły, a jego kuszący aromat roznosi się po kuchni.
Chlebek czosnkowo- ziołowy do odrywania
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 250 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 50 g roztopionego i wystudzonego masła
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
- 60 g stopionego masła i wystudzonego masła
- 4-5 ząbków czosnku
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 200 g startego sera, np. mozzarela, parmezan, gouda lub mieszanki różnych serów
- sól
Roztopione masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw odrobiną soli.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, a następnie rozwałkuj na dwa placki o wymiarach około 30x30 cm. Każdy placek posmaruj połową masłem z czosnkiem, następnie posyp połową posiekanej pietruszki i startego sera. Placki pokrój w kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm, poukładaj jeden na drugim.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż w niej kostki ciasta (foremkę możesz ustawić pionowo, aby ułatwić sobie zadanie). Tak przygotowany chlebek odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 20 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.