poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Makowiec bez ciasta



Ekspresowy makowiec, idealny do zrobienia między pieczeniem schabu a malowaniem pisanek.
Wilgotny i bogaty w bakalie. Z ciekawym posmakiem czekolady. Jeśli lubisz makowce bez ciasto to przepis właśnie dla Ciebie!


Makowiec bez ciasta

  • 850 g masy makowej - użyłam gotowej masy 
  • 130 g mielonych migdałów
  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • bakalie - po 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36% 
  • 150 g czekolady (użyłam gorzkiej)
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Dno tortownicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką.

Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować na niskich obrotach ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund, następnie dodać bakalie, zmiksować. Na koniec dodać śmietankę kremową oraz posiekaną czekoladą zmiksować.

Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 45 - 50 minut.

Makowiec po upieczeniu będzie wilgotny, trzeba go zostawić na noc bez przykrycia, aby się podsuszył i dopiero pokroić.

Wystudzony posypać cukrem pudrem.


Źródło przepisu: Kwestia Smaku




Printfriendly

Print Friendly and PDF