środa, 11 czerwca 2014

Ciasto ucierane z truskawkami, szybkie i proste


Sezon truskawkowy w pełni. Kiedy żar leje się z nieba nie mam ochoty godzinami przesiadywać w kuchni. Ratunkiem są proste i szybkie przepisy, jak to, na ciasto truskawkowe. Żadnej filozofii, żadnych skomplikowanych czynności. Wrzucamy kolejne składniki do misy miksera i pyszne ciasto robi się samo :)




 Ciasto ucierane z truskawkami 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
dodatkowo
  • 500-600 g truskawek (lub innych owoców) 

Truskawki umyć, odsączyć i przekroić na połówki. 

Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy jajecznej, miksując. Na koniec dodać olej, zmiksować do połączenia się składników.

Małą blaszkę o wymiarach około 24 x 28 cm wysmarować olejem (możemy użyć też dużej tortownicy ok. 26 cm, ciasto będzie wyższe) Ciasto przelać do formy. Owoce powpychać głęboko w ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 30-35 minut. (patyczek wbity w ciasto, w miejscu gdzie nie ma truskawki, powinien być suchy).


Printfriendly

Print Friendly and PDF