Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie wdzięcznego (i taniego) warzywa jakim jest cukinia. Pasztet warzywny jest smaczną i zdrową alternatywą dla sklepowych, napchanych konserwantami wędlin. Pasztet z cukinii jest prosty do zrobienia, smaczny, wilgotny i aromatyczny . Idealny jako dodatek do kanapek, a także zjadany solo.
Pasztet z cukinii z marchewką
- 3 szklanki startej cukinii (po odciśnięciu, o tym niżej:)
- 1 średnia marchewka
- 1 i ¾ szklanki bułki tartej
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 200 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie cebule
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy, aby cukinia puściła sok.
W tym czasie cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju, aż cebula się zeszkli. Zostawiamy do przestudzenia.
Ser żółty i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cukinię przekładamy do sitka, aby ją odsączyć z nadmiaru wody. Dokładnie odciskamy a następnie odmierzamy 3 szklanki. Przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, ser żółty, marchewkę, żółtka jajek oraz olej. Doprawiamy solą (ostrożnie – soliliśmy już cukinie), pieprzem, suszonymi ziołami i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do wymieszanej masy i ostrożnie mieszamy, starając się nie zniszczyć piany.
Keksówkę o wymiarach ok. 30x 11cm smarujemy masłem lub margaryną do pieczenia, posypujemy bułką tartą. Stukamy i usuwamy nadmiar bułki. Masę przekładamy do keksówki. Ponieważ pasztet ma tendencje do zapadania się na środku, aby po upieczeniu uzyskać ładny kształt, formujemy z masy coś w rodzaju niewielkiej górki, przechodzącej przez środek.
Pieczemy przez 60-70 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeśli pasztet zacznie się za bardzo rumienić, przykrywamy go folią aluminiową. Studzimy w foremce.