środa, 29 października 2014

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym




Dziś przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem, w kremowym sosie śmietanowo- serowym. Takie proste, a takie smaczne chciałoby się powiedzieć. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to pora nadrobić zaległości :) 



Makaron z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym 

  • makaron tagliatelle lub pappardelle (lub inny ulubiony) 
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 250 g śmietany 18%
  • 100 g sera pleśniowego (np. Lazur lub Gorgonzola)
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej lub oliwa 
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę lub w paseczki, dopraw solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju, aż się lekko zarumieni. Przełóż na talerz.

Liście szpinaku umyj, oderwij ogonki. Jeśli wolisz mniejsze kawałki szpinaku, pokrój go na paseczki (ja zostawiłam liście w całości). Kilka listków możesz zostawić do dekoracji. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej z 2 łyżkami masła. Przełóż posiekaną cebule i zeszklij. Następnie dodaj posiekany czosnek i podsmaż razem przez chwilę. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podsmażaj kilka minut, aż zmięknie i znacznie zmniejszy swoją objętość. Do szpinaku dodaj śmietanę oraz pokrojony w drobną kostkę (lub pokruszony) ser pleśniowy. Całość gotuj, często mieszając, aż ser się rozpuści. Pod koniec gotowania dodaj podsmażone kawałki kurczaka. 

W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu :)

Na talerze przełóż ugotowany makaron oraz sos śmietanowo-serowy z kurczakiem i szpinakiem. Udekoruj listkami szpinaku.




Printfriendly

Print Friendly and PDF