Dziś w menu bardzo smaczna i lekka sałatka.
Świeża i delikatna dzięki zawartości ogórka i koperku.
Łatwa do przygotowania i składa się zaledwie z kilku składników.
Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem
- 250 g makaronu w kształcie ryżu (Orzo)
- 250 g chudej szynki (w kawałku)
- 2 średnie ogórki
- puszka kukurydzy (ok. 300 g)
- pęczek koperku
Sos jogurtowo-majonezowy:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z wody.
Koperek drobno siekamy.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy i mieszamy.
Sałatkę schładzamy w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się "przegryzły".