Dziś zapraszam na delikatne i soczyste polędwiczki w kremowym, aromatycznym sosie śmietanowo-musztardowym. Świetny pomysł na szybkie i zarazem eleganckie danie.
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym
- ok. 600 g polędwiczek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
- 1 łyżka musztardy miodowej (ewentualnie delikatesowej)
- sól, pieprz
- oliwa, masło
Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko docisnąć dłonią, aby się nieco spłaszczył. Posypać solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem (najlepiej klarowanym), włożyć polędwiczki i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Czosnek rozgnieść brzegiem noża i dorzucić na patelnie, smażyć chwilę razem z mięsem. Mięso podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu do miękkości (około 20 minut).
W czasie, gdy mięso się dusi, przygotować sos śmietanowo-musztardowy. Do małego rondelka wlać śmietanę, dodać oba rodzaje musztardy, doprawić solą i pieprzem i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Sos powinien być gorący, ale nie powinien się zagotować. Do polędwiczek dodać sos i gotować razem przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli potrzeba.