wtorek, 18 marca 2014

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym



Dziś zapraszam na delikatne i soczyste polędwiczki w kremowym, aromatycznym sosie śmietanowo-musztardowym. Świetny pomysł na szybkie i zarazem eleganckie danie.


Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

  • ok. 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
  • 1 łyżka musztardy miodowej (ewentualnie delikatesowej)
  • sól, pieprz
  • oliwa, masło 

Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko docisnąć dłonią, aby się nieco spłaszczył. Posypać solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem (najlepiej klarowanym), włożyć polędwiczki i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Czosnek rozgnieść brzegiem noża i dorzucić na patelnie, smażyć chwilę razem z mięsem. Mięso podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu do miękkości (około 20 minut).

W czasie, gdy mięso się dusi, przygotować sos śmietanowo-musztardowy. Do małego rondelka wlać śmietanę, dodać oba rodzaje musztardy, doprawić solą i pieprzem i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Sos powinien być gorący, ale nie powinien się zagotować. Do polędwiczek dodać sos i gotować razem przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli potrzeba.



Printfriendly

Print Friendly and PDF