niedziela, 23 marca 2014

Crème brûlée


Jako, że zostałam szczęśliwą posiadaczką kolejnego sprzętu kuchennego- palnika, postanowiłam, że wypróbuję go na klasycznym deserze. Crème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") to najbardziej znany wykwintny francuski deser. Do jego zrobienia potrzeba zaledwie kilku składników - śmietanki, żółtek jaj, cukru i wanillii, ale efekt jest piorunujący. Aksamitny jajeczno-śmietankowy krem pokryty cienką, warstwą skarmelizowanego cukru - niebo w gębie :)


Crème brûlée

składniki na ok 4-6 porcji (w zależności od wielkości foremek)  
  • 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 1/3 szklanki cukru białego (można zmniejszyć ilość cukru)
  • 1-2 laski wanilii
  • 6 dużych żółtek
  • kilka łyżek cukru do karmelizowania (białego lub brązowego)


Piekarnik rozgrzać do 100 st. C. (bez termoobiegu).

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka, włożyć do rondelka. Dodać śmietanę i cukier. Chwilę pogotować, odstawić na bok, aby śmietanka lekko ostygła.

Ubić lekko żółtka, aż będą dobrze wymieszane (ale nie niepuszyste i nienapowietrzone). Wlać chochlę śmietanki (lekko ostudzonej)  wymieszaj), wlać kolejną chochle, wymieszać (nie napowietrzając). Wlać resztę śmietany. Uderzyć mocno naczyniem, w którym jest cala mieszanina o blat, żeby pozbyć się wszelkich zbytecznych bąbli.  Crème brûlée powinien być gładki. .

Przelać przez sitko do miski, a potem rozlać do foremek. Naczynia powinny być płytkie, Im płytsze tym lepiej się pieką i więcej potem skarmelizowanej skorupki.

Piec w 100 st C. przez ok 50 minut. Krem nie będzie bardzo sztywny, wręcz na środku lekko dygoczący, jak galaretka, ale w lodówce się ustabilizuje. 

Krem zostawić do przestudzenia, a następnie przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Każdą porcję posypać równomiernie 1 łyżką cukru. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika lub włożyć na chwilę, na najwyższą półkę piekarnika ustawionego na funkcję grill.

źródło przepisu White plate



Printfriendly

Print Friendly and PDF