Jako, że zostałam szczęśliwą posiadaczką kolejnego sprzętu kuchennego- palnika, postanowiłam, że wypróbuję go na klasycznym deserze. Crème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") to najbardziej znany wykwintny francuski deser. Do jego zrobienia potrzeba zaledwie kilku składników - śmietanki, żółtek jaj, cukru i wanillii, ale efekt jest piorunujący. Aksamitny jajeczno-śmietankowy krem pokryty cienką, warstwą skarmelizowanego cukru - niebo w gębie :)
Crème brûlée
składniki na ok 4-6 porcji (w zależności od wielkości foremek)
Piekarnik rozgrzać do 100 st. C. (bez termoobiegu).
- 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 1/3 szklanki cukru białego (można zmniejszyć ilość cukru)
- 1-2 laski wanilii
- 6 dużych żółtek
- kilka łyżek cukru do karmelizowania (białego lub brązowego)
Piekarnik rozgrzać do 100 st. C. (bez termoobiegu).
Ubić lekko żółtka, aż będą dobrze wymieszane (ale nie niepuszyste i nienapowietrzone). Wlać chochlę śmietanki (lekko ostudzonej) wymieszaj), wlać kolejną chochle, wymieszać (nie napowietrzając). Wlać resztę śmietany. Uderzyć mocno naczyniem, w którym jest cala mieszanina o blat, żeby pozbyć się wszelkich zbytecznych bąbli. Crème brûlée powinien być gładki. .
Przelać przez sitko do miski, a potem rozlać do foremek. Naczynia powinny być płytkie, Im płytsze tym lepiej się pieką i więcej potem skarmelizowanej skorupki.
Piec w 100 st C. przez ok 50 minut. Krem nie będzie bardzo sztywny, wręcz na środku lekko dygoczący, jak galaretka, ale w lodówce się ustabilizuje.
Piec w 100 st C. przez ok 50 minut. Krem nie będzie bardzo sztywny, wręcz na środku lekko dygoczący, jak galaretka, ale w lodówce się ustabilizuje.
Krem zostawić do przestudzenia, a następnie przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Każdą porcję posypać równomiernie 1 łyżką cukru. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika lub włożyć na chwilę, na najwyższą półkę piekarnika ustawionego na funkcję grill.
źródło przepisu White plate
źródło przepisu White plate