Jajka faszerowane pieczarkami
- 6 jajek
- 300 g pieczarek
- majonez
- mały pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- masło
Jajka ugotować na twardo.
Pieczarki oczyścić i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni na maśle, doprawiając solą. Smażyć, aż pieczarki się delikatnie zrumienią i odparują puszczony sok. Zostawić do przestudzenia.
Jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka, przełożyć je do miski i rozgnieść widelcem (lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Dodać pieczarki, posiekaną natkę pietruszki (część zostawić do posypania na wierzchu) oraz majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Połówki białek wypełniać farszem i posypać pozostała natką pietruszki.