Tym razem piekliśmy pissaladière, przepyszną pizzę prowansalską ze słodką, karmelizowaną cebulą, anchois i oliwkami.
Pissaladiere, pizza prowansalska
przepis z książki "Księga smaków Prowansji" Diane Holuigue ( z moimi zmianami)Ciasto
- 250 ml wody
- 45 g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych
- 410 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki oliwy
- duża szczypta soli
Nadzienie
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 kg cebuli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- mała puszka lub słoiczek filecików anchois w oleju
- ok. 20 czarnych oliwek
Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, cukier puder i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj mąkę i miksuj 15 sekund.
Wlej 2 łyżki oleju, wsyp szczyptę soli i miksuj, aż powstanie gładkie ciasto. Przenieś na stolnicę, chwilę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło, a kiedy się rozpuści wrzuć cebulę i tymianek.
Duś na niewielkim ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna być miękka, słodka i szklista (nie brązowa i chrupiąca!). Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Nie należy przesadzać z solą - anchois są bardzo słone.
Piekarnik rozgrzej do 240 stopni C, przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40cm, ciasto rozwałkuj na prostokąt i przenieś na blachę lub rozłóż bezpośrednio na blasze. Cebulę rozłóż równomiernie na cieście. Filety anchois rozmieść na wierzchu, rozrzuć oliwki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Pizzę piecz 20-25 minut, aż będzie chrupiąca i lekko przyrumieniona. Wyjmij z pieca i podawaj ciepłą lub letnią pokrojone na kwadraty.
Razem ze mną piekli:
Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it
Paweł z Marder & Marder Manufacture
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Kinga z Małe Kulinaria
Marzena z Zacisze Kuchenne
Iza ze Smaczna Pyza
Agata z Kulinarne Przygody Gatity
Monika z Niezapomniane Smaki
Paulina z Buszującą w kuchni
Razem ze mną piekli:
Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it
Paweł z Marder & Marder Manufacture
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Kinga z Małe Kulinaria
Marzena z Zacisze Kuchenne
Iza ze Smaczna Pyza
Agata z Kulinarne Przygody Gatity
Monika z Niezapomniane Smaki
Paulina z Buszującą w kuchni
Małgosia ze Smaków Alzacji