niedziela, 12 października 2014

Orzechowe ciasto z wiśniami i bitą śmietaną



To ciasto prezentuje się tak efektownie, że właściwie mogłabym je nazwać tortem :)
Ciasto nie jest zbyt słodkie, a smaki są dobrze wyważone. Wyraźnie orzechowy smak ciasta, przełamany kwaśnym kisielem i wiśniami. I na dokładkę bita śmietana. Kuszące, prawda? :) 

Orzechowe ciasto z wiśniami i bitą śmietaną


  • 150 g orzechów włoskich mielonych
  • 50 g czekolady gorzkiej (+ ok. 50 g do dekoracji)
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru + 4 łyżki 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % 
  • 2 śmietan- fixy wymieszane z 2 łyżkami cukru pudru. 
  • słoik kompotu wiśniowego z wiśniami, domowego lub kupnego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • dodatkowo: margaryna lub masło do wysmarowania formy



Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru na jasną, puszystą masę. Dodać mielone orzechy, startą czekoladę i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier puder. Ubite białka połączyć z masą z żółtkami - najpierw dodając kilka łyżek białka do masy i intensywnie wymieszać, aby rozrzedzić masę, a następnie dodać resztę białek, tym razem mieszamy delikatnie, starając się nie zniszczyć piany. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Tortownicę o wielkości ok. 22 cm wysmarować tłuszczem (margaryną, masłem), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać.  Piec w temperaturze 150°C przez około 35 minut.

Ubić śmietanę kremówkę, dosypując w trakcie ubijania śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.

Wiśnie odcedzić z kompotu, odstawić. 1/2 szklanki kompotu wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Pozostały kompot zagotować. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlewać do niego mieszankę z mąką ziemniaczaną. Gotować kilka minut, aż kisiel się zagotuje i zgęstnieje, cały czas mieszając. Zostawić do przestudzenia.

Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na pierwszym blacie rozsmarować wystudzony kisiel, na nim ułożyć wiśnie, a następnie większą część ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, posmarować wierzch resztą śmietany i ewentualnie boki. Posypać startą gorzką czekoladą. Przed krojeniem schłodzić w lodówce.

Smacznego :)


Printfriendly

Print Friendly and PDF