Zupa krem z kukurydzy jest aksamitna, delikatna i słodka, wzbogacona aromatem orientalnych przypraw. Rozgrzewa i dodaje energii, idealna na chłodne popołudnia i wieczory.
Ma niepowtarzalny smak i piękny kolor, więc zachęcam do wypróbowania.
Zupa krem z kukurydzy
- 2 duże kukurydze (lub 2 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki)
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- mleczko kokosowe (1 puszka - 400g)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta chilli
- 1-2 szklanki wody
- sól, pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę lub olej i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i razem podsmażyć.
Gotową zupę zestawić z ognia, aby chwilę przestygła i zmiksować na gładki krem, długo i dokładnie. Zupę przelać przez sitko, a następnie łyżką dokładnie przetrzeć pozostałą masę, tak żeby w sitku zostało jak najmniej łusek z kukurydzy. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, można rozrzedzić ją dolewając gorącej wody.
Podawać udekorowaną mielona słodką papryką i ewentualnie z łyżką śmietany.
Podawać udekorowaną mielona słodką papryką i ewentualnie z łyżką śmietany.