Z każdej podróży, oprócz zdjęć i pamiątek, staram się przywieźć jak najwięcej wspomnień kulinarnych. Czasami będą to nietypowe połączenia, nowe smaki czy egzotyczne przyprawy, a czasami genialne przepisy i tajne receptury. Dziś przepis na przepyszny domowy jabłecznik. Zjadaliśmy się nim podczas naszej wizyty u wspaniałej rodziny z Wrocławia.
Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną
Biszkopt- 6 jaj
- ½ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- 1 szklanka cukru
Masa jabłkowa
- 1,8-2 kg jabłek
- 2-3 łyżki cukru (w zależności jak kwaśne mamy jabłka)
- 1 ½ galaretki cytrynowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka kwasku cytrynowego
- 600 ml śmietany 30 lub 36 %
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki galaretki cytrynowej (lub żelatyny)
Dodatkowo
- biała czekolada do dekoracji
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać po trochu cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Uwaga- żółtka będą rosły. Żółtka dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Obie mąki wymieszać i przesiać. Dodawać po trochu do ubitych białek i delikatnie wymieszać.
Standardową blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 160 st. C przez 45 minut.
Masa jabłkowa
Jabłka umyć, obrać, przekroić i wydrążyć gniazda nasienne. Od razu włożyć je do dużej miski z wodą i rozpuszczoną jedną łyżka kwasku cytrynowego (jabłka nie ściemnieją).
Jabłka pokroić w niewielką kostkę. Ja kroiłam je na plasterki i przeciskałam przez kratkę do krojenia jajek (tej której używa się do robienia sałatek). Jabłka przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać kilka łyżek wody, sok z jednej cytryny, cukier, cynamon i dusić na małym ogniu około 20-30 minut, aż jabłka zmiękną. Galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, mieszać aż całkowicie się rozpuści. Pod koniec gotowania do masy jabłkowej dodać galaretkę i cynamon. Masę ostudzić, wyłożyć na blat biszkoptu, wyrównać. Do czasu przygotowania masy śmietanowej ciasto włożyć do lodówki.
Masa śmietanowa
Galaretkę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, mieszać aż całkowicie się rozpuści. Zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem do smaku na sztywną bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodać wystudzona galaretkę. Gotową bitą śmietanę wykładamy na masę jabłkową.
Dekorujemy startą białą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz., aby całość stężała. Smacznego!