niedziela, 8 czerwca 2014

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną


Z każdej podróży, oprócz zdjęć i pamiątek, staram się przywieźć jak najwięcej wspomnień kulinarnych. Czasami będą to nietypowe połączenia, nowe smaki czy egzotyczne przyprawy, a czasami genialne przepisy i tajne receptury. Dziś przepis na przepyszny domowy jabłecznik. Zjadaliśmy się nim podczas naszej wizyty u wspaniałej rodziny z Wrocławia.



Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Biszkopt
  • 6 jaj
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 1 szklanka cukru

Masa jabłkowa
  • 1,8-2 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru (w zależności jak kwaśne mamy jabłka)
  • 1 ½ galaretki cytrynowej 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego
Masa śmietanowa
  • 600 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki galaretki cytrynowej (lub żelatyny)
Dodatkowo
  • biała czekolada do dekoracji

Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać po trochu cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Uwaga- żółtka będą rosły. Żółtka dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Obie mąki wymieszać i przesiać. Dodawać po trochu do ubitych białek i delikatnie wymieszać.

Standardową blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 160 st. C przez 45 minut.

Masa jabłkowa

Jabłka umyć, obrać, przekroić i wydrążyć gniazda nasienne. Od razu włożyć je do dużej miski z wodą i rozpuszczoną jedną łyżka kwasku cytrynowego (jabłka nie ściemnieją).

Jabłka pokroić w niewielką kostkę. Ja kroiłam je na plasterki i przeciskałam przez kratkę do krojenia jajek (tej której używa się do robienia sałatek). Jabłka przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać kilka łyżek wody, sok z jednej cytryny, cukier, cynamon i dusić na małym ogniu około 20-30 minut, aż jabłka zmiękną. Galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, mieszać aż całkowicie się rozpuści. Pod koniec gotowania do masy jabłkowej dodać galaretkę i cynamon. Masę ostudzić, wyłożyć na blat biszkoptu, wyrównać. Do czasu przygotowania masy śmietanowej ciasto włożyć do lodówki.

Masa śmietanowa

Galaretkę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, mieszać aż całkowicie się rozpuści. Zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem do smaku na sztywną bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodać wystudzona galaretkę. Gotową bitą śmietanę wykładamy na masę jabłkową.

Dekorujemy startą białą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz., aby całość stężała. Smacznego!


Printfriendly

Print Friendly and PDF