- 250 g ugotowanych buraków
- 180 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 ml oleju
- 200 g brązowego cukru (lub drobnego cukru do wypieków)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
- szczypta soli
Krem truskawkowy z serka śmietankowego:
- 300 g serka śmietankowego, lekko słonego, typu Philadelphia
- 70 g masła, w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru pudru, przesianego
- 3 łyżki puree truskawkowego (truskawki dokładnie rozgnieść widelcem lub zblendować)
Dodatkowo
- truskawki i borówki amerykańskie (lub inne owoce)
- liście mięty do dekoracji
Buraki umyć i ugotować w skórkach do miękkości. Wystudzić, obrać i zważyć 250 g. Pokroić na mniejsze kawałki, dodać olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree.
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do przestudzenia.
Puree z buraków przełożyć do miski, dodać cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i wymieszać łyżką. Na końcu dodać czekoladę, dokładnie wymieszać.
Puree z buraków przełożyć do miski, dodać cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i wymieszać łyżką. Na końcu dodać czekoladę, dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodać szczyptę soli i wymieszać. Do składników suchych dodać mokre i wymieszać, do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 21-22 cm wysmarować olejem rzepakowy, posypać mąką, postukać o blat i wysypać nadmiar mąki. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch.
Piec w temperaturze około 180 stopni C, przez około 55-60 minut. Patyczkiem sprawdzić stopień upieczenia, ciasto powinno być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe, płynne.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Po ok.30 minutach wyjąć ostrożnie z formy i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Wszystkie składniki kremu wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Na pierwszym blacie rozsmarować połowę kremu, poukładać na nim truskawki pokrojone w plastry i borówki (lub inne owoce). Położyć drugi blat i czynność powtórzyć.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Po ok.30 minutach wyjąć ostrożnie z formy i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Wszystkie składniki kremu wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Na pierwszym blacie rozsmarować połowę kremu, poukładać na nim truskawki pokrojone w plastry i borówki (lub inne owoce). Położyć drugi blat i czynność powtórzyć.