niedziela, 1 czerwca 2014

Czekoladowe ciasto z buraków



Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z buraków. Jest niesamowicie wilgotne, wręcz soczyste, mocno czekoladowe, ale nieprzesłodzone. Zawartość buraków i świeżych owoców sprawia, że jest zdrowsze niż inne wypieki. Takie ciasto, można więc bezkarnie zajadać (no może prawie bezkarnie:)




Czekoladowe ciasto z burakami i olejem rzepakowym :
  • 250 g ugotowanych buraków 
  • 180 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 ml oleju
  • 200 g brązowego cukru (lub drobnego cukru do wypieków)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
  • szczypta soli
Krem truskawkowy z serka śmietankowego:
  • 300 g serka śmietankowego, lekko słonego, typu Philadelphia
  • 70 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru, przesianego
  • 3 łyżki puree truskawkowego (truskawki dokładnie rozgnieść widelcem lub zblendować) 
Dodatkowo 
  • truskawki i borówki amerykańskie (lub inne owoce) 
  • liście mięty do dekoracji 


Buraki umyć i ugotować w skórkach do miękkości. Wystudzić, obrać i zważyć 250 g. Pokroić na mniejsze kawałki, dodać olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree.
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do przestudzenia.

Puree z buraków przełożyć do miski, dodać cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i wymieszać łyżką. Na końcu dodać czekoladę, dokładnie wymieszać. 

Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodać szczyptę soli i wymieszać. Do składników suchych dodać mokre i wymieszać, do połączenia się składników. 

Tortownicę o średnicy 21-22 cm wysmarować olejem rzepakowy, posypać mąką, postukać o blat i wysypać nadmiar mąki. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch.  

Piec w temperaturze około 180 stopni C, przez około 55-60 minut. Patyczkiem sprawdzić stopień upieczenia, ciasto powinno być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe, płynne.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Po ok.30 minutach wyjąć ostrożnie z formy i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Wszystkie składniki kremu wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Na pierwszym blacie rozsmarować połowę kremu, poukładać na nim truskawki pokrojone w plastry i borówki (lub inne owoce). Położyć drugi blat i czynność powtórzyć. 

Wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Smacznego :)




Printfriendly

Print Friendly and PDF