środa, 28 maja 2014

Domowy hamburger z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem



Lubicie hamburgery? Ja ostatnio bardzo je polubiłam. Najbardziej te, które sama przyrządzam :) Taki domowy hamburger jest o wiele smaczniejszy od wszystkich Wam znanych, ulicznych i sieciowych fast- foodów. Smakuje wyśmienicie, nawet sceptycy będą zachwyceni! (Czego świetnym przykładem jest mój mąż :)

Domowy hamburger z jajkiem sadzonym i boczkiem


Burgery
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka ostrej musztardy (np. Dijon) 
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire 
  • przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie chilli

Dodatki
  • bułki do hamburgerów (polecam pyszne i puszyste z tego przepisu
  • jajka  
  • sałata
  • pomidor
  • cebula czerwona
  • boczek pokrojony w cienkie plasterki 
  • ewentualnie ser cheddar w plasterkach 
  • ketchup, majonez lub inny sos


Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy sosem Worcestershire, musztardą, chilli, solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę zimnej wody i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy okrągłe, płaskie kotlety, o średnicy nieco większej niż bułka (kotlety trochę się skurczą przy smażeniu). Brzegi wyrównujemy. Przed smażeniem można włożyć kotlety do lodówki, aby były bardziej zwarte. Smażymy na oleju lub oliwie z obu stron, delikatnie dociskając płaską łopatką, aż się zarumienią.

Boczek smażymy na patelni, aż będzie rumiany i chrupiący.
Smażymy jajka sadzone, najlepiej w ringach, żeby miały ładny kształt.

Bułeczki przecinamy na pół i podgrzewamy chwilę na rozgrzanej suchej patelni.
Płaską część bułki smarujemy ketchupem (lub innym ulubionym sosem), kładziemy kolejno sałatę, kotlet, ser, jajko sadzone, boczek, pokrojone na plasterki pomidor i cebulę. Kładziemy wierzch bułki, dociskamy i przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków.

Printfriendly

Print Friendly and PDF