Lubicie hamburgery? Ja ostatnio bardzo je polubiłam. Najbardziej te, które sama przyrządzam :) Taki domowy hamburger jest o wiele smaczniejszy od wszystkich Wam znanych, ulicznych i sieciowych fast- foodów. Smakuje wyśmienicie, nawet sceptycy będą zachwyceni! (Czego świetnym przykładem jest mój mąż :)
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy sosem Worcestershire, musztardą, chilli, solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę zimnej wody i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy okrągłe, płaskie kotlety, o średnicy nieco większej niż bułka (kotlety trochę się skurczą przy smażeniu). Brzegi wyrównujemy. Przed smażeniem można włożyć kotlety do lodówki, aby były bardziej zwarte. Smażymy na oleju lub oliwie z obu stron, delikatnie dociskając płaską łopatką, aż się zarumienią.
Domowy hamburger z jajkiem sadzonym i boczkiem
Burgery
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka ostrej musztardy (np. Dijon)
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie chilli
Dodatki
- bułki do hamburgerów (polecam pyszne i puszyste z tego przepisu)
- jajka
- sałata
- pomidor
- cebula czerwona
- boczek pokrojony w cienkie plasterki
- ewentualnie ser cheddar w plasterkach
- ketchup, majonez lub inny sos
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy sosem Worcestershire, musztardą, chilli, solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę zimnej wody i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy okrągłe, płaskie kotlety, o średnicy nieco większej niż bułka (kotlety trochę się skurczą przy smażeniu). Brzegi wyrównujemy. Przed smażeniem można włożyć kotlety do lodówki, aby były bardziej zwarte. Smażymy na oleju lub oliwie z obu stron, delikatnie dociskając płaską łopatką, aż się zarumienią.
Boczek smażymy na patelni, aż będzie rumiany i chrupiący.
Smażymy jajka sadzone, najlepiej w ringach, żeby miały ładny kształt.
Bułeczki przecinamy na pół i podgrzewamy chwilę na rozgrzanej suchej patelni.
Bułeczki przecinamy na pół i podgrzewamy chwilę na rozgrzanej suchej patelni.