Powiem tyle - przepis jest genialny! Wychodzi z niego 12 doskonałych, puszystych i kształtnych bułek. Znalazłam swój ulubiony przepis i nie mam już ochoty sięgać po inne.
Zachęcam Was do przyrządzania hamburgerów i hot-dogów w domu. Taki domowy fast food ma zupełnie inny wymiar smaku! Dziś bułki do hamburgerów, a wkrótce pojawi się przepis na domowy hamburger.
Bułki do hamburgerów (oraz do hot-dogów)
Przepis z bloga Around the kitchen table.U mnie w nieco zmienionej wersji (odkrytej przez Smaczną Pyzę)
Zaczyn:
- 340 g pszennej mąki (najlepiej chlebowej typ 750)
- 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10 g drożdży świeżych)
- 340 g ciepłego mleka (35-38 st.C)
- 215 g pszennej mąki chlebowej (typ 750)
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 2 żółtka
- 5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
- 1 żółtko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania bułek
- sezam do posypania bułek
Zaczyn:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na cała noc.
Ciasto właściwe:
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ bułki muszą być mocno 'dotlenione'.Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny (powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na 12 równych części. Formujemy dobrze naciągnięte bułki i układamy je w odległości około 5 cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy luźno folią i zostawiamy na 2 - 2.5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C.
Każdą bułkę smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy ziarnem sezamowym.
Pieczemy przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze.