niedziela, 18 maja 2014

Kotlety siekane z kurczaka z kukurydzą i papryką


Znacie te proste, szybkie w przygotowaniu i apetyczne danie? Jeśli nie, to zachęcam!
Moja wersja jest z kukurydzą, papryką i żółtym serem, ale Wy możecie stworzyć swoją własną. Bazą kotlecików jest siekane mięso z kurczaka z jajkami, mąką i majonezem. Do niej dodajemy dowolne dodatki (np. pieczarki, oliwki, cebula, cukinia czy suszone pomidory) oraz ulubione przyprawy.



Kotlety siekane z kurczaka z kukurydzą i papryką


  • 2 filety z kurczaka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 100 g sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 szklanki świeżej papryki: czerwonej i zielonej oraz chilli, pokrojonej w małą kostkę
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej - do smażenia


Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W dużej misce wymieszać filety z kurczaka, jajka, mąkę, ser żółty. Dodać paprykę, kukurydzę i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto odstawić na 20 minut do lodówki, aby odpoczęło.

Na rozgrzany tłuszcz wykładać masę łyżką i smażyć z obu stron niewielkie kotleciki, aż będą złociste. Podawać z ulubionymi sosami, ziemniakami i sałatą.


Printfriendly

Print Friendly and PDF