Znacie te proste, szybkie w przygotowaniu i apetyczne danie? Jeśli nie, to zachęcam!
Moja wersja jest z kukurydzą, papryką i żółtym serem, ale Wy możecie stworzyć swoją własną. Bazą kotlecików jest siekane mięso z kurczaka z jajkami, mąką i majonezem. Do niej dodajemy dowolne dodatki (np. pieczarki, oliwki, cebula, cukinia czy suszone pomidory) oraz ulubione przyprawy.
Kotlety siekane z kurczaka z kukurydzą i papryką
- 2 filety z kurczaka
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki majonezu
- 100 g sera żółtego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 szklanki świeżej papryki: czerwonej i zielonej oraz chilli, pokrojonej w małą kostkę
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- sól i pieprz
- oliwa lub olej - do smażenia
Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W dużej misce wymieszać filety z kurczaka, jajka, mąkę, ser żółty. Dodać paprykę, kukurydzę i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto odstawić na 20 minut do lodówki, aby odpoczęło.
Na rozgrzany tłuszcz wykładać masę łyżką i smażyć z obu stron niewielkie kotleciki, aż będą złociste. Podawać z ulubionymi sosami, ziemniakami i sałatą.