niedziela, 1 grudnia 2013

Sernik czekoladowy


Sernik idealny dla wielbicieli czekolady - obłędnie czekoladowy i rozpływający się w ustach.

Sernik czekoladowy 

Spód
  • 200 g kruchych czekoladowych ciasteczek
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku (użyłam sera z firmy Piątnica) 
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty z ziaren wanilii
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. 

Tortownicę o średnicy 23-25 cm z odpinaną obręczą wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odciąć nadmiar papieru.

Masło roztopić i zostawić do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrobnić tłuczkiem lub malakserem. Dodać roztopione masło, kakao i sól  i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno tortownicy, dokładnie uklepać i wstawić do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Aby uniknąć pęknięć sernika, na najniższy poziom piekarnika położyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Czekolady połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.  Zostawić do przestudzenia.

Ser, cukier i mąkę miksować na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita.
Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksować tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i zmiksować. 

Aby rozrzedzić rozpuszczoną czekoladę, dodać do niej około 10 łyżek masy serowej. Dodawać po jednej łyżce i od razu intensywnie wymieszać. Powstałą masę czekoladową dodajemy partiami do masy serowej, miksując na wolnych obrotach, do połączenia się składników. 

Przygotowaną masę przelać do tortownicy i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. 
Sernik piec  w temperaturze 175 stopni przez 15 minut, a następnie przez 90 minut w temperaturze 120 stopni.

Wystudzony sernik schłodzić całą noc w lodówce.

Smacznego :)

Printfriendly

Print Friendly and PDF