Kumpir to pieczony ziemniak, w którego wnętrzu kryje się gładkie puree, z dodatkiem masła i sera oraz bogaty zestaw dodatków. Swojego ziemniaka nadziałam filetem z kurczaka, papryką konserwową, kukurydzą i ogórkiem konserwowym. Innymi dodatkami mogą być oliwki, kapary, kapusta pekińska, czerwona kapusta, groszek zielony, prażona cebulka, bekon, salami, parówki, pieczarki ... W kwestii dodatków panuje tu całkowita swoboda, to my decydujemy jak zestaw najbardziej nam odpowiada.
Kumpir
- 5 dużych ziemniaków jednakowej wielkości
- 50 g startego sera mozzarella (ewentualnie sera żółtego)
- masło – kilka łyżek
- sól
Nadzienie
- 2 filety z kurczaka
- 50 g papryki konserwowej
- 50 g kukurydzy z puszki
- 50 g ogórka konserwowego
- dowolna przyprawa do kurczaka np. kebab, gyros (użyłam domowej mieszanki do shoarmy)
Ziemniaki umyć i wytrzeć do sucha (nie obierać). Nakłuć z każdej strony widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 60 minut. Ziemniaki powinny być w środku idealnie miękkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz (sprawdzamy nakłuwając widelcem).
W czasie pieczenia ziemniaków przygotujemy nadzienie. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i wstawić do lodówki. Przed końcem pieczenia ziemniaków filety z kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju bądź oliwie (w momencie nadziewania powinny być jeszcze ciepłe).
Każdego ziemniaka przeciąć na pół, włożyć do środka masło, ser i sól i rozgnieść widelcem razem z całym miąższem ziemniaka (nietknięte powinny zostać tylko skórki). Ważne żeby ziemniak był jeszcze gorący, wtedy ser i masło idealnie się roztopią i uzyskamy gładkie puree. Do środka wkładamy dodatki, polewamy ketchupem, majonezem lub dowolnymi sosami. Ja mam dla Was dwie propozycje sosów:
Sos czosnkowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sos pomidorowy
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
- sól, pieprz
Świetny filmik, który pomoże Wam zrozumieć ideę zagniatania wnętrza ziemniaka :)
http://www.youtube.com/watch?v=hLm9O3fu3-c