środa, 5 lutego 2014

Kumpir - zapiekany ziemniak turecki


Kumpir to pieczony ziemniak, w którego wnętrzu kryje się gładkie puree, z dodatkiem masła i sera oraz bogaty zestaw dodatków. Swojego ziemniaka nadziałam filetem z kurczaka, papryką konserwową, kukurydzą i ogórkiem konserwowym. Innymi dodatkami mogą być oliwki, kapary, kapusta pekińska, czerwona kapusta, groszek zielony, prażona cebulka, bekon, salami, parówki, pieczarki ... W kwestii dodatków panuje tu całkowita swoboda, to my decydujemy jak zestaw najbardziej nam odpowiada.

Kumpir

  • 5 dużych ziemniaków jednakowej wielkości
  • 50 g startego sera mozzarella (ewentualnie sera żółtego)
  • masło – kilka łyżek
  • sól 
Nadzienie

  • 2 filety z kurczaka
  • 50 g papryki konserwowej
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • 50 g ogórka konserwowego
  • dowolna przyprawa do kurczaka np. kebab, gyros (użyłam domowej mieszanki do shoarmy



Ziemniaki umyć i wytrzeć do sucha (nie obierać). Nakłuć z każdej strony widelcem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 60 minut. Ziemniaki powinny być w środku idealnie miękkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz (sprawdzamy nakłuwając widelcem).

W czasie pieczenia ziemniaków przygotujemy nadzienie. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i wstawić do lodówki. Przed końcem pieczenia ziemniaków filety z kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju bądź oliwie (w momencie nadziewania powinny być jeszcze ciepłe).

Każdego ziemniaka przeciąć na pół, włożyć do środka masło, ser i sól i rozgnieść widelcem razem z całym miąższem ziemniaka (nietknięte powinny zostać tylko skórki). Ważne żeby ziemniak był jeszcze gorący, wtedy ser i masło idealnie się roztopią i uzyskamy gładkie puree. Do środka wkładamy dodatki, polewamy ketchupem, majonezem lub dowolnymi sosami. Ja mam dla Was dwie propozycje sosów:

Sos czosnkowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos pomidorowy
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • sól, pieprz
Majonez mieszamy z koncentratem (lub ketchupem), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Świetny filmik, który pomoże Wam zrozumieć ideę zagniatania wnętrza ziemniaka :)
http://www.youtube.com/watch?v=hLm9O3fu3-c



Printfriendly

Print Friendly and PDF