Mogę powiedzieć, że ta tarta powstała z wygody i czystego lenistwa :) Zalegało mi w zamrażarce kruche ciasto (mrozicie kruche? polecam!). Nie miałam pomysłu na obiad i nie chciało mi się przesiadywać w kuchni. Pomyślałam, że zjadłabym coś szybkiego, najlepiej ze szpinakiem i łososiem...
I tak powstała ta zaskakująco pyszna tarta :)
I tak powstała ta zaskakująco pyszna tarta :)
Tarta z łososiem wędzonym i szpinakiem
Ciasto kruche (na tartę o średnicy ok. 25 cm):
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 niepełna łyżeczka śmietany 18%
- szczypta soli
Nadzienie tarty:
- 250 g świeżego szpinaku
- 200 g wędzonego łososia
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 3-4 ząbki czosnku
- mała cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej lub oliwa z oliwek
- parmezan do posypania
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj. Dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli i wyrób gładkie ciasto. Z ciasta zrób kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Szpinak dokładnie umyj i odsącz na sitku. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Wrzuć cebulę, podsmaż, a następnie dodaj czosnek i przez chwilę podsmażaj.
Dodaj szpinak i smaż do momentu, aż zwiędnie. Zdejmij z ognia i przełóż na sitko, aby go odsączyć.
Łososia pokrój na paseczki.
W misce roztrzep jajka. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszaj.
Łososia pokrój na paseczki.
W misce roztrzep jajka. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180 st.C.
Ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno i boki formy do tarty. Nadmiar ciasta przytnij. Ja zazwyczaj nie bawię się w rozwałkowywanie ciasta, tylko kroję je na plasterki, wyklejam nimi wnętrze formy i ugniatam, aby wyrównać grubość. Nakłuj tartę widelcem. Podpiecz ciasto przez przez 12-14 minut (aż się lekko zarumieni).
Na podpieczoną tartę wyłóż szpinak, na nim poukładaj paski wędzonego łososia.
Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną.
Posyp startym parmezanem.
Zapiekaj przez około 25 minut, w 180 st. C, aż masa się zetnie i zarumieni.
Smacznego:)