sobota, 31 stycznia 2015

Tarta z łososiem wędzonym i szpinakiem




Mogę powiedzieć, że ta tarta powstała z wygody i czystego lenistwa :) Zalegało mi w zamrażarce kruche ciasto (mrozicie kruche? polecam!). Nie miałam pomysłu na obiad i nie chciało mi się przesiadywać w kuchni. Pomyślałam, że zjadłabym coś szybkiego, najlepiej ze szpinakiem i łososiem...
I tak powstała ta zaskakująco pyszna tarta :)  



Tarta z łososiem wędzonym i szpinakiem


Ciasto kruche (na tartę o średnicy ok. 25 cm):

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 niepełna łyżeczka śmietany 18%
  • szczypta soli
Nadzienie tarty:
  • 250 g świeżego szpinaku 
  • 200 g wędzonego łososia
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej lub oliwa z oliwek
  • parmezan do posypania

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj. Dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli i wyrób gładkie ciasto. Z ciasta zrób kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Szpinak dokładnie umyj i odsącz na sitku. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Wrzuć cebulę, podsmaż, a następnie dodaj czosnek i przez chwilę podsmażaj.

Dodaj szpinak i smaż do momentu, aż zwiędnie. Zdejmij z ognia i przełóż na sitko, aby go odsączyć.
Łososia pokrój na paseczki.
W misce roztrzep jajka. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszaj. 

Piekarnik rozgrzej do 180 st.C.

Ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno i boki formy do tarty. Nadmiar ciasta przytnij. Ja zazwyczaj nie bawię się w rozwałkowywanie ciasta, tylko kroję je na plasterki, wyklejam nimi wnętrze formy i ugniatam, aby wyrównać grubość. Nakłuj tartę widelcem. Podpiecz ciasto przez przez 12-14 minut (aż się lekko zarumieni). 

Na podpieczoną tartę wyłóż szpinak, na nim poukładaj paski wędzonego łososia.
Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną.
Posyp startym parmezanem.

Zapiekaj przez około 25 minut, w 180 st. C, aż masa się zetnie i zarumieni.

Smacznego:)


Printfriendly

Print Friendly and PDF