sobota, 12 marca 2016

Sałatka z grillowanym kurczakiem, boczkiem, oliwkami i pomidorkami

W oczekiwaniu na wiosnę - lekka, pełna kolorów sałatka z grillowanym kurczakiem, boczkiem, oliwkami, pomidorkami i miodowym sosem winegret.





Sałatka z grillowanym kurczakiem, boczkiem, oliwkami i pomidorkami

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • mieszanka dowolnych sałat
  • oliwki czarne
  • 8 plastrów boczku
  • pomidorki koktajlowe
  • ulubiona przyprawa do kurczaka np. mieszanka curry lub shoarma z tego przepisu
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól (jeśli mieszanka przypraw jej nie zawiera)

Miodowy sos winegret
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Filety z kurczaka umyj, wysusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błonek. Przekrój wzdłuż na dwie części lub delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa, tak aby był równej grubości. Filety posyp przyprawami i wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby mięso nabrało aromatu przypraw. Patelnię grillową delikatnie posmaruj oliwą lub olejem i grilluj kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Kurczaka pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój w ukośne paski.
Boczek usmaż na suchej patelni, aż będzie chrupiący. 
Pomidorki koktajlowe i sałatkę umyj. Oliwki pokrój na plasterki. 
Składniki sałatki wymieszaj.
W małej miseczce wymieszaj składniki sosu winegret. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem winegret tuż przed podaniem.






Printfriendly

Print Friendly and PDF