
W oczekiwaniu na wiosnę - lekka, pełna kolorów sałatka z grillowanym kurczakiem, boczkiem, oliwkami, pomidorkami i miodowym sosem winegret.

Sałatka z grillowanym kurczakiem, boczkiem, oliwkami i pomidorkami
- 1 podwójny filet z kurczaka
- mieszanka dowolnych sałat
- oliwki czarne
- 8 plastrów boczku
- pomidorki koktajlowe
- ulubiona przyprawa do kurczaka np. mieszanka curry lub shoarma z tego przepisu
- oliwa lub olej do smażenia
- sól (jeśli mieszanka przypraw jej nie zawiera)
Miodowy sos winegret
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 3 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Filety z kurczaka umyj, wysusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błonek. Przekrój wzdłuż na dwie części lub delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa, tak aby był równej grubości. Filety posyp przyprawami i wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby mięso nabrało aromatu przypraw. Patelnię grillową delikatnie posmaruj oliwą lub olejem i grilluj kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Kurczaka pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój w ukośne paski.
Boczek usmaż na suchej patelni, aż będzie chrupiący.
Pomidorki koktajlowe i sałatkę umyj. Oliwki pokrój na plasterki.
Składniki sałatki wymieszaj.
W małej miseczce wymieszaj składniki sosu winegret. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem winegret tuż przed podaniem.

