poniedziałek, 20 czerwca 2016

Hummus z suszonymi pomidorami




Hummus czyli pasta z ciecierzycy, tahiny, soku z cytryny i czosnku.
Dziś kolejna wariacja mojego ulubionego smarowidła do kanapek, z suszonymi pomidorami.
A tutaj znajdziecie przepis na klasyczny hummus.




Hummus z suszonymi pomidorami

  • 2 szklanki suszonej ciecierzycy (400 g)
  • 200 g suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki pasty sezamowej tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • opcjonalnie: słodka papryka, kumin
  • do podania – posiekana natka pietruszki lub kolendry, świeże pieczywo

Ciecierzycę zalej zimną wodą, dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wymieszaj. Zostaw do namoczenia na noc.

Na drugi dzień odcedź i wlej świeżą wodę. Gotuj na małym ogniu, z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej, aż ciecierzyca będzie idealnie miękka. Usuń pianę, która pojawi się podczas gotowania. Ugotowaną ciecierzycę odcedź, zostaw nieco wody, w której się gotowała.

Do misy miksera przełóż ugotowaną ciecierzycę, suszone pomidory, pastę tahini, obrany czosnek, sok z cytryny, oliwę i kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy. Składniki zmiksuj na gładką pastę. Sprawdź czy pasta ma pożądaną gęstość. W razie potrzeby dodaj pozostawioną wodę i ponownie zmiksuj.

Dopraw do smaku solą. Spróbuj hummus, dodaj więcej soku z cytryny lub pasty tahini - jeśli lubisz. Hummus możesz doprawić słodką papryką lub kuminem.

Przed podaniem polej oliwą, udekoruj posiekaną natką pietruszki. 
Gotowy humus przechowuj przez kilka dni w lodówce.


Printfriendly

Print Friendly and PDF