Coś pysznego, coś szybkiego, coś małego. Przepis podpatrzony u niezawodnej Dorotus klik. Autorka nazywa je marmurkowymi, mnie bardziej podoba się nazwa łaciate.
Muffinki łaciate
przepis na 12 muffinek
280 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g cukru
2 jajka
250 ml mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki kakao
W dużej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników (pamiętamy świętą zasadę przyrządzania muffinek- nie mieszać ich zbyt długo!)
Powstała masę dzielimy na dwie części, Do jednej dodajemy kakao, mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy masy, na przemian- jedna łyżka masy jasnej, jedna ciemnej.
Piec około 20 minut.
Smacznego!