środa, 19 października 2011

Kurczak smażony z orzechami nerkowca

Puste plaże mają swój niepowtarzalny urok.
Jest w nich tęsknota za minionym ciepłem.
Jest w nich przestrzeń, która wcześniej była przepełniona, jest oddech, którego brakowało.
Uwielbiam spacerować pustymi plażami.








Kurczak smażony z orzechami nerkowca
inspiracja Gordon Ramsay "Kuchnie Świata"


2-3 pojedyncze piersi z kurczaka o wadze ok. 400 g
50 g orzechów nerkowca
1 mała cebulka drobno posiekana
3 ząbki czosnku obrane drobno posiekane
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
szczypta cukru
sól, pieprz, chilli
olej
do dekoracji - cebula dymka

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą,  pieprzem i chilli, odstawić na bok.
W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, smażyć orzechy nerkowca, aż się lekko zarumienią, wyłowić i odstawić na bok
Do woka wrzucić czosnek, cebulę i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać kurczaka i smażyć aż kurczak się zarumieni. Dodajemy sos rybny i sojowy, doprawiamy szczyptą cukru. Smażymy jeszcze chwilę. 
Podawać z ryżem, posypane cebulą dymką.

Prosto i smacznie! 




Printfriendly

Print Friendly and PDF