niedziela, 21 października 2012

Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las



Tort Szwarcwaldzki, zwany także Czarnym Lasem (po niemiecku Schwarzwälder Kirschtorte), jest jednym z najbardziej znanych niemieckich tortów. Historia powstania tortu sięga lat 1800, kiedy to powstały pierwsze desery z udziałem wiśni, kirschu (alkoholu otrzymywanego z wiśni, produkowanego w rejonach niemieckiego Szwarcwaldu) i bitej śmietany. 


Znany cukiernik Josef Keller,  twierdził, że to on, w 1915 r. wymyślił w swojej cukierni Cafe Anger obecną wersję tortu. Czy jest to prawdą czy nie - pierwsze spisane receptury pojawiają się w 1930 r.  Niektórzy  uważają, że wygląd tortu nawiązuje do tradycyjnego stroju dziewcząt wiejskich z rejonu Szwarcwaldu - czarne lub ciemno brązowe spódnice, białe bluzki  i kapelusze pokryte dużymi, przypominającymi wiśnie kulami. Czy mają racje? Spójrzcie poniżej  i oceńcie sami:


Wilgotny kakaowy biszkopt nasączony wiśniówką, aromatyczne, owocowe nadzienie i łagodna, słodka bita śmietana - od teraz to mój ulubiony tort.  A jak ulubiony, to czuję się usprawiedliwiona, kiedy zrobię go bez żadnej okazji,  tak tylko dla siebie :) 




Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 
 Przepis z Kwestii Smaku

Biszkopt kakaowy: 

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  •  2/3 szklanki gorzkiego kakao
  •  2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

Przełożenie:
  •  340 g słoik konfitury wiśniowej
  •  4 - 5 łyżek wiśniówki lub likieru wiśniowego (w wersji dla dzieci zastąpić sokiem z wiśni)  
  • około 700 g wydrylowanych świeżych wiśni lub czereśni, poza sezonem wiśni mrożonych lub z kompotu

Bita śmietana: 
  • 750 ml bardzo zimnej śmietanki kremowej 30% lub 36% 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:  gorzka czekolada, czereśnie




Biszkopt: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty, aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu) i ubijać na wysokich obrotach przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka dodając kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami. Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i wymieszać je bardzo delikatnie za pomocą szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.
Przełożenie: Konfiturę wymieszać z alkoholem i wiśniami owoce Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 3 blaty.
Bita śmietana: W małym rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną, ale wciąż płynną żelatyną.Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, odłożyć 2 łyżki konfitury, a resztę podzielić na 2 części. Blat posmarować połową konfitury, ułożyć połowę owoców i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, jak poprzednio smarujemy konfiturą, wykładamy owoce i smarujemy 1/3 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem, posmarować odłożonymi dwiema łyżkami konfitury, bitą śmietaną oraz wiórkami z czekolady. Udekorować świeżymi owocami. Wstawić do lodówki do czasu podania. Tort można zrobić dzień wcześniej.




Printfriendly

Print Friendly and PDF