niedziela, 20 stycznia 2013

Bułeczki czosnkowe


Przepis znaleziony u Dorotki, na stronie Moje Wypieki.
Ulubione bułeczki mojej córki, potrafi zjeść ich ogromną ilość :)
Są puchate, miękkie i lekko słodkie. Smak czosnku wyczuwalny, ale nie dominujący.
Najlepsze (bo chrupiące) zaraz po upieczeniu.

Bułeczki czosnkowe  / 12 sztuk/

Ciasto 
400 g mąki pszennej
20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g masła, roztopionego
ponadto do posmarowania - jajko roztrzepane z łyżką mleka

Nadzienie czosnkowe
60 g miękkiego masła
7-8 ząbków czosnku, drobno posiekanych
2 łyżeczki suszonej pietruszki
(dodałam jeszcze szczyptę soli)

Składniki na ciasto włożyć do miski, jeżeli korzystamy z drożdży świeżych wcześniej robimy rozczyn. Wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie, powinno był gładkie i sprężyste, łatwo odchodzić od miski. Miskę przykryć ściereczką lnianą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zazwyczaj zajmuje to około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, każdą spłaszczyć, ulepić z nich podłużną bułeczkę, zlepiając brzegi tak jak pierożki.  Złączeniem ułożyć na blasze. Przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie możemy przyrządzić nadzienie. Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki i włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć bułeczki do połowy i wcisnąć w to rozcięcie nadzienie czosnkowe.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.





Printfriendly

Print Friendly and PDF