wtorek, 29 stycznia 2013

Puree z zielonego groszku


Gdy za oknem biało, coraz bielej, odzywa się moja tęsknota za zielonym  Na pierwsze wiosenne listki przyjdzie mi jeszcze poczekać, ratuje się więc zielonym na talerzu. Puree z groszku zielonego może być świetnym (i zdrowym) dodatkiem do smażonego mięsa czy ryby, a jego intensywny kolor wprowadza dużo optymizmu na talerzu.

Puree groszkowe
450 g mrożonego groszku zielonego
1-2 ziemniaki
2 łyżki masła
garść liści mięty
sól, pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki  gotować w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Dorzucić mrożony groszek i gotować razem do miękkości. Warzywa odcedzić. Dodać masło i zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną miętę, wymieszać.



Printfriendly

Print Friendly and PDF