środa, 9 stycznia 2013

Sernikobrownie z musem truskawkowym


Zgodnie z zapowiedzią pyszne ciasto na zimowe wieczory z książką.
Nie będę się długo rozpisywać-smakowało nieziemsko  :)

Sernikobrownie z musem truskawkowym
Przepis z Kwestii Smaku z drobnymi zmianami

Mus truskawkowy
200 g zmiksowanych truskawek (użyłam wcześniej przygotowanych  i zamrożonych)  
3 łyżki cukru (może być brązowy)

Masa czekoladowa (Brownie)
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
230 g drobnego cukru
120 g mąki

Masa serowa
500 g sera twarogowego (użyłam gotowej masy serowej)
3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego
2 jajka

Blaszkę o wymiarach 20x24 cm wysmarować olejem (lub roztopionym masłem) i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. 

Mus truskawkowy: zmiksowane truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, aż zgęstnieją. Zostawić do ostudzenia. 

Masa czekoladowa (Brownie): Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem i wanilią, następnie dodać do ostudzonej czekoladą z masłem, wymieszać.  Do masy dodać przesianą mąkę i wymieszać mikserem na małych obrotach. Masę wlać do przygotowanej blaszki, piec 15 minut.

Masa serowa:  Ser utrzeć na gładką masę, przełożyć do miski (gotową masę włożyć od razu do miski). Dodawać po jednej łyżce mleko skondensowane i miksować. Następnie wbijać do jednym jajku, ciągle miksując. Masę serową wlać na jeszcze ciepłą podpieczoną masę czekoladową. Łyżeczką nakładać mus truskawkowy i delikatnie rozciągać po masie serowej tworząc dekoracyjne smugi. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki do schłodzenia.




Printfriendly

Print Friendly and PDF