niedziela, 17 lutego 2013

Ziemniaki Hasselback


Ziemniaki Hasselback pachną czosnkiem i rozmarynem. To ciekawa odmiana od tradycyjnych ziemniaków i efektowna ozdoba stołu. Nazwa pochodzi od restauracji Hasselbacken w Sztokholmie, w której po raz pierwszy zostały zaserwowane. Szybko podbiły serca smakoszy, bo są aromatyczne, z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Mogą być podawane jako dodatek do mięsa lub też jako samodzielna przekąska np. z dodatkiem sosu czosnkowego.





Ziemniaki Hasselback
1 kg ziemniaków o regularnych kształtach (najlepiej wielkości łyżki, o czym poniżej)
3-2 ząbki czosnku
pół szklanki oliwy
2 łyżki masła
kilka gałązek rozmarynu
sól, pieprz

Ziemniaki umyć (starsze trzeba będzie nieco wyszorować) i osuszyć. Ziemniaki kładziemy na dużej drewnianej łyżce i kroimy na cienkie paseczki (co 3 mm), uważając, aby nie przekroić plasterka do końca - kroimy ziemniaki tylko do wysokości brzegów łyżki. Do rondla wlać oliwę, pogrzać, dodać masło i rozmaryn, gotować na małym ogniu około 10 minut. Do rozgrzanej oliwy włożyć ziemniaki i obsmażyć  z każdej strony, zaczynając od tej ponacinanej. Tłuszcz przelać do naczynia żaroodpornego, dodać czosnek zgnieciony płaską stroną noża, przełożyć ziemniaki nacięciem do góry, posypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200, przez około godzinę, aż ziemniaki będą miękkie. Co jakiś czas polewać ziemniaki oliwą, w której się pieką. Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Można podawać posypane koperkiem lub szczypiorkiem.




Printfriendly

Print Friendly and PDF