wtorek, 21 maja 2013

Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi


Sezon na szparagi trwa krótko, trzeba więc czerpać z niego garściami.
Dziś niezwykle prosta w wykonaniu i bardzo apetyczna, tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Kilka świeżych składników, gotowe ciasto francuskie i w okamgnieniu można wyczarować tartę, która cieszy oko kolorami a smakiem rozpieszcza podniebienie.






Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
opakowanie ciasta francuskiego
pęczek szparagów
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ze szparagów odcinamy zdrewniała końcówkę. Blanszujemy je zanurzając na kilka chwil we wrzątku, a następnie polewamy zimną wodą.  Ciasto francuskie dzielmy na prostokąty. W każdym kawałku robimy ramkę, nacinając ciasto ok. 1,5 cm od brzegu nożem, uważając aby nie przekroić ciasta całkowicie. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Śmietanę mieszamy z jajkiem, doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową.  Ciasto francuskie smarujemy mieszaniną śmietanową, układamy szparagi oraz pomidorki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy tartę przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni  i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż tarta będzie ładnie zarumieniona. 




Printfriendly

Print Friendly and PDF