środa, 19 czerwca 2013

Chleb nacinany, z serem i masłem czosnkowo - ziołowym


Okraszony masłem czosnkowo-ziołowym, bogato nadziany serem i zapieczony na rumiano chleb zachwyci każdego. To prosta i efektowna przekąską na imprezy domowe. Odrobiny cierpliwości wymaga jedynie upychanie masełka i sera w nacięcia, ale uwierzcie mi - warto :)


Chleb nacinany, z serem i masłem czosnkowo-ziołowym 
mały bochenek chleba o wadze około ½ kg
3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
2-3 ząbki czosnku
200 g sera, różne gatunki, w tym mozzarella (koniecznie! fajnie się ciągnie :)
bazylia, oregano,
sól, pieprz

Do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i oregano, wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Chleb nacinamy w kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, uważając aby nie przeciąć dolnej skórki. W nacięcia wciskamy masło czosnkowe, a następnie sery pokrojone na małe kawałki. Masło staramy się wciskać do samego końca nacięć. Można sobie pomagać, rozchylając nacięcia długim nożem. Chleb zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a chleb ładnie zarumieni. 




Printfriendly

Print Friendly and PDF