Okraszony masłem czosnkowo-ziołowym, bogato nadziany
serem i zapieczony na rumiano chleb zachwyci każdego. To prosta i efektowna
przekąską na imprezy domowe. Odrobiny cierpliwości wymaga jedynie upychanie
masełka i sera w nacięcia, ale uwierzcie mi - warto :)
mały bochenek chleba o wadze około ½ kg
3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
2-3 ząbki czosnku
200 g sera, różne gatunki, w tym mozzarella (koniecznie! fajnie
się ciągnie :)
bazylia, oregano,
sól, pieprz
Do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię
i oregano, wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chleb nacinamy w kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej,
uważając aby nie przeciąć dolnej skórki. W nacięcia wciskamy masło czosnkowe,
a następnie sery pokrojone na małe kawałki. Masło staramy się wciskać do
samego końca nacięć. Można sobie pomagać, rozchylając nacięcia długim nożem. Chleb zapiekamy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a chleb ładnie zarumieni.