Do tej pory sos curry kupowałam gotowy. Wydawało mi się, że przygotowanie go w domu jest trudne i pracochłonne.
Nic bardziej mylnego! To danie przygotowuje się łatwo i szybko, a smak jest nieziemski :)
W zależności od tego, ile czasu chcemy poświecić na przygotowanie dania, możemy użyć gotowej mieszanki curry lub pokusić się o przygotowanie własnej (polecam!)
Przyprawa curry
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 1 łyżka nasion gorczycy
- 2 łyżki nasion kminku
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 1 łyżka kolorowego pieprzu
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki kardamonu (nasion lub mielonego)
- 2 łyżki kurkumy
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 2 łyżki kuminu (kminu rzymskiego)
- ½ łyżki mielonych goździków
Przyprawy, które mamy w postaci nasion ucieramy w moździerzu (lub mielimy młynkiem do przypraw). Dodajemy pozostałe składniki curry i mieszamy.
Curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym
- 400 ml mleczko kokosowe w puszce
- 300 ml passaty pomidorowej
- 4 średniej wielkości filety z kurczaka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru ok. 2 cm
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki przyprawy curry
Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chilli posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać przyprawę curry i smażyć jeszcze parę minut ciągle mieszając. Kurczaka pokroić w dość duża kostkę, dodać do powstałej pasty curry, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kilka minut, aż się zarumieni. Dolać mleczko kokosowe, passatę pomidorową i dusić przez około 20-30 minut. Podawać z ryżem ugotowanym z kurkumą, posypane listkami kolendry.
Smacznego :)