wtorek, 25 czerwca 2013

Curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym



Do tej pory sos curry kupowałam gotowy. Wydawało mi się, że przygotowanie go w domu jest trudne i pracochłonne.
Nic bardziej mylnego!  To danie przygotowuje się łatwo i szybko, a smak jest nieziemski :)
W zależności od tego, ile czasu chcemy poświecić na przygotowanie dania, możemy użyć gotowej mieszanki curry lub pokusić się o przygotowanie własnej (polecam!)


Przyprawa curry

  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 2 łyżki nasion kminku
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kardamonu (nasion lub mielonego)
  • 2 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki kuminu (kminu rzymskiego)
  • ½  łyżki mielonych goździków

Przyprawy, które mamy w postaci nasion ucieramy w moździerzu (lub mielimy młynkiem do przypraw). Dodajemy pozostałe składniki curry i mieszamy.




Curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym


  • 400 ml mleczko kokosowe w puszce
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 4 średniej wielkości filety z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru ok. 2 cm
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki przyprawy curry


Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chilli posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać przyprawę curry  i smażyć jeszcze parę minut ciągle mieszając. Kurczaka pokroić w dość duża kostkę, dodać do powstałej pasty curry, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kilka minut, aż się zarumieni. Dolać mleczko kokosowe, passatę pomidorową  i dusić przez około 20-30 minut. Podawać z ryżem ugotowanym z kurkumą, posypane listkami kolendry.

Smacznego :)




Printfriendly

Print Friendly and PDF