czwartek, 13 czerwca 2013

Domowa shoarma



 Domowa shoarma


To aromatycznie doprawione i proste w przygotowaniu danie arabskie jest uwielbiane przez wszystkich. Możemy pójść na łatwiznę i odwiedzić jedną w licznych restauracji Sphinxa, ale zapewniam Was, domowa shoarma smakuje o niebo lepiej. Idealnie komponuje się z domowymi frytkami z piekarnika. A jeśli dorzucimy do tego zachwyt w oczach małżonka/partnera/dziecka to chwile spędzone w kuchni okażą się tego warte :) 

Shoarmą przyprawiłam kurczaka, ale z powodzeniem można jej użyć również do innych mięs: indyka, wołowiny, wieprzowiny czy cielęciny.




Przyprawa shoarma

Podaje składniki potrzebne do zamarynowania dwóch filetów kurczaka.
Oczywiście można przygotować większą ilość przyprawy i przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku. 


  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 i ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka soli



Przyprawy które mamy w postaci nasion ucieramy w moździerzu (lub mielimy młynkiem do przypraw). Wszystkie składniki razem mieszamy.

Filety z kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki oleju i całą mieszankę przypraw. Dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawą. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.

Smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak się zarumieni. Można wzbogacić smak shoarmy serem - pod koniec smażenia posypujemy ją startym żółtym serem i podajemy jak tylko ser się rozpuści.

Serwujemy z frytkami lub ryżem, surówką i koniecznie z sosem czosnkowy - pyszne połączenie!

Sos czosnkowy


  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.






Printfriendly

Print Friendly and PDF