Domowa shoarma
To aromatycznie doprawione i proste w przygotowaniu danie arabskie jest uwielbiane przez wszystkich. Możemy pójść na łatwiznę i odwiedzić jedną w licznych restauracji Sphinxa, ale zapewniam Was, domowa shoarma smakuje o niebo lepiej. Idealnie komponuje się z domowymi frytkami z piekarnika. A jeśli dorzucimy do tego zachwyt w oczach małżonka/partnera/dziecka to chwile spędzone w kuchni okażą się tego warte :)
Shoarmą przyprawiłam kurczaka, ale z powodzeniem można jej użyć również do innych mięs: indyka, wołowiny, wieprzowiny czy cielęciny.
Przyprawa shoarma
Podaje składniki potrzebne do zamarynowania dwóch filetów kurczaka.Oczywiście można przygotować większą ilość przyprawy i przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki ziela angielskiego
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 i ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka soli
Przyprawy które mamy w postaci nasion ucieramy w moździerzu (lub mielimy młynkiem do przypraw). Wszystkie składniki razem mieszamy.
Filety z kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki oleju i całą mieszankę przypraw. Dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawą. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.
Smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak się zarumieni. Można wzbogacić smak shoarmy serem - pod koniec smażenia posypujemy ją startym żółtym serem i podajemy jak tylko ser się rozpuści.
Serwujemy z frytkami lub ryżem, surówką i koniecznie z sosem czosnkowy - pyszne połączenie!
Sos czosnkowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.