poniedziałek, 10 czerwca 2013

Sernik kajmakowy


Pyszny i delikatny w smaku, idealny dla wielbicieli kajmaku :)

Sernik kajmakowy

Spód
200 g herbatników pełnoziarnistych Digestive
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła

Masa serowa
1 kg sera z wiaderka (Piątnica)
300 g masy kajmakowej (z puszki 510 g – resztę masy wykorzystamy na polewę)
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Polewa
kajmak (pozostały z masy serowej) 
czekolada gorzka rozpuszczona



Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.  Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odcinamy nadmiar papieru.

Czekoladę roztapiamy razem z masłem, zostawiamy do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem lub w melakserze. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i wszystko dokładnie mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy, dokładnie uklepując i wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Do dużej miski wkładamy ser, masę kajmakową i zmiksujemy mikserem na małych obrotach, do połączenia się składników. Dodajemy cukier, mąkę, ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników na najmniejszych obrotach miksera. Masę wylewamy na dno tortownicy.  Wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie przez 90 minut w temperaturze 120 stopni. Aby uniknąć pęknięć sernika, na najniższy poziom piekarnika można położyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

 Sernik wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzony sernik pokrywamy masę kajmakową. Dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Aby masa czekoladowa była bardziej płynna, do roztapiającej się czekolady można dodać kilka łyżek śmietany kremówki lub mleka. Sernik schładzamy całą noc w lodówce.




Printfriendly

Print Friendly and PDF