Coś ze starych zbiorów. Odkopane i odkurzone zdjęcia z listopada :)
Przepyszne roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane fetą, suszonymi pomidorami, bazylią.
Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
100 g fety
6 suszonych pomidorów
8 plastrów szynki parmeńskiej
garść bazylii
sól, pieprz
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i osuszamy. Mięso przekrajmy z grubszej strony tak, aby można było otworzyć jak książkę. Rozbijamy na cienkie kotlety, najlepiej przez folię spożywczą. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem Suszone pomidory kroimy w paseczki, fetę rozdrabniamy, bazylie siekamy i wszystko razem mieszamy. Na każdy kawałek mięsa kładziemy mieszankę pomidorów, fety i bazylii. Zawijamy ściśle, tworząc roladkę i owijamy 2 plastrami szynki parmeńskiej. Spinamy wykałaczkami. Roladki przekładamy do blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
Smacznego!
Smacznego!